Annons

Apple kastar ut VPN – hjälper Kina censurera nätet

Facebook och Google blir mycket svårare att nå i Kina när Apple hjälper den kinesiska regeringen att censurera internet. Det plötsliga beslutet, som trädde i kraft i fredags, slår mot både kinesiska regimkritiker och svenskar som jobbar i landet.

Samtidigt ökar Apple sin vinst.

Under strecket
Publicerad

Apple kastade ut VPN-apparna, som hjälper kringgå Kinas internetcensur, ur App store. Bilden är tagen i Apples butik i Peking.

Foto: Mark Schiefelbein/TTBild 1 av 1

Apple kastade ut VPN-apparna, som hjälper kringgå Kinas internetcensur, ur App store. Bilden är tagen i Apples butik i Peking.

Foto: Mark Schiefelbein/TTBild 1 av 1
Apple kastade ut VPN-apparna, som hjälper kringgå Kinas internetcensur, ur App store. Bilden är tagen i Apples butik i Peking.
Apple kastade ut VPN-apparna, som hjälper kringgå Kinas internetcensur, ur App store. Bilden är tagen i Apples butik i Peking. Foto: Mark Schiefelbein/TT

– Utan Google kan jag inte arbeta. Och jag behöver VPN för att använda Google, berättar en kinesisk journalist för SvD.

På måndagen meddelade hennes Iphone att det finns en ny uppdatering, men hon försöker undvika den så länge det går. När hon uppdaterar mobilen försvinner sannolikt appen för VPN, virtuellt privat nätverk, som gjort det möjligt att kringgå Kinas internetcensur.

Utan VPN kan man inte använda Google, Gmail, Facebook, Twitter eller Youtube i Kina.

De vill inte förlora pengar så de ger upp inför regeringens krav.

Apple kastade ut VPN-apparna ur kinesiska App store utan förvarning i slutet av förra veckan.

Enligt sajten Techcrunch är det första gången Kinas regering har lyckats att få ett stort techbolag att ta bort program som hjälper användaren att runda ”den stora kinesiska brandmuren”.

Annons
Annons

– Kina är en av Apples största marknader. De vill inte förlora pengar, så de ger upp inför regeringens krav, säger den kinesiska journalisten.

Hon berättar att hon redan slutat använda bland annat Gmail och Facebook. Det är krångligt att använda VPN, och inför partimöten och andra politiskt känsliga datum blir systemen extra instabila.

Men hon tror också att det kommer nya tekniska lösningar för att lura Kinas censur trots att apparna stoppats.

Den kinesiska censuren syftar till att hindra aktivister och journalister från att granska och kritisera regeringen. Näringslivet kommer lindrigare undan.

– Apples beslut påverkar oss inte alls. Som de flesta utländska bolag har vi ett eget nätverk, säger Peter Ling-Vannerus, chef för SEB i Peking.

Framför allt påverkar det medföljande partners och barn som vill behålla kontakten med familj och vänner.

Men det kostar pengar att kringgå censuren. 49 procent av medlemmarna i Europeiska handelskammaren i Kina säger att begränsningarna av internet påverkar deras dagliga affärer.

Cirka 450 företag svarade i undersökningen som handelskammaren publicerade i maj.

Var femte företag säger att internetbegränsningarna kostar dem 10 procent eller mer av deras årliga intäkter.

– Det är mycket. Och det är inte bra för Kinas möjligheter att locka till sig utländska investeringar, säger Mats Harborn, ordförande för Europeiska handelskammaren i Kina.

Han har främjat svenska och europeiska företags intressen i landet i 25 år.

Enligt honom slår VPN-begränsningarna framför allt mot privatlivet, som möjligheten att använda sociala medier i mobilen.

– Jag kan föreställa mig att ytterligare begränsningar i VPN för privatpersoner har en negativ påverkan på utlänningars vilja att arbeta i Kina. Framför allt påverkar det medföljande partners och barn som vill behålla kontakten med familj och vänner.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons