Annons

Apple vill köpa Intels smartphone-modem

Intel och Apple befinner sig i förhandlingar, avslöjades under måndagen.
Intel och Apple befinner sig i förhandlingar, avslöjades under måndagen. Foto: Mark Lennihan/TT

Ökad kontroll över den egna smartphonetillverkningen. Det kan vara ett skäl för Apple att förvärva chiptillverkaren Intels division för smartphone-modem. Enligt uppgifter ska bolagen vara i långtgående förhandlingar.

Under strecket
Publicerad

Redan i april avslöjade Intel sina planer på att dra sig ur marknaden för 5g-modem och i stället prioritera utveckling och tillverkning av 5g-nätverk och infrastruktur. Nu ser planerna på en exit från smartphone-modem ut att bli verklighet, ifall Intel säljer divisionen till Apple.

Att företagen befinner sig i långtgående förhandlingar om en affär avslöjades under måndagen av Wall Street Journal, som i sin tur citerar insatta källor. Värdet av affären kan uppgå till över motsvarande 9,43 miljarder kronor, drygt en miljard dollar, enligt tidningen.

I dagsläget levererar Intel bland annat modem till Apples senaste Iphone-telefoner, men har haft problem med att möta Apples efterfrågan. Intel har tidigare försökt avyttra modem-divisionen och har förhandlat om att sälja den till bland andra Apple.

Sedan tidigare har Apple befunnit sig i en juridisk tvist kring licenser med halvledartillverkaren Qualcomm. Efter att konflikten nyligen löstes aviserade de två parterna att Apple återigen ska börja köpa chipteknik från Qualcomm.

Intels tidigare problem att möta Apples kapacitetsbehov på 5g-modem är ett skäl till att Apple och Qualcomm nyligen enades om att lägga ned stridsyxan, enligt tekniknyhetssajten Techradar. Apple skulle genom ett köp av Intels modem-division få ökad kontroll över tillverkningsprocessen.

Efter att uppgifterna om affären mellan Apple och Intel sipprade ut steg Intels aktie 1,5 procent på New York-börsen, medan Qualcomms aktie sjönk 2 procent. Apples aktie rörde sig inte märkbart.

Den 25 juli väntas Intel släppa sitt resultat för andra kvartalet, samtidigt som Apple planerar att släppa resultatet för sitt tredje bokslutskvartal den 30 juli.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons