Annons

Apples nya betaltjänst utmanar Swish på hemmaplan

86 procent av svenskarna använder redan mobila betalningar och tjänster. Nu lanseras Apple Pay – ännu en ny kontaktfri betalningstjänst.

Under strecket
Publicerad
Foto: Kiichiro Sato / TT Bild 1 av 1
Foto: Kiichiro Sato / TT Bild 1 av 1
Foto: Kiichiro Sato / TT

På tisdagen var det Sveriges, Finlands och Danmarks tur att ansluta sig till Apples kontaktfria betalningstjänst Apple Pay.

Den som är Nordea- eller St1-kund kan koppla bankkortet till ett Apple-konto och betala kontaktfritt. Med det menas att man som kund bara håller kortet över en läsare, och aldrig behöver lämna i från sig det, eller stoppa in kortet i någon läsare.

– De flesta svenskar använder redan mobilen för betalningar eller banktjänster och är vana vid att ha flera olika tjänster i mobilen. Lanseringen av Apple Pay i Sverige gör att ännu fler kan använda sina mobila enheter för säkra och bekväma betalningar, säger Christina Lind, Sverigechef på Visa i ett pressmeddelande.

Apple Pay ska fungera med alla kontaktlösa betalterminaler som redan accepterar Visa- och Mastercard-kort. Betalterminaler där man ”blippar” bankkorten är redan vanliga i Sverige, och finns hos bland annat McDonalds och Pressbyrån.

Annons
Annons

En undersökning som Visa genomfört visar att 86 procent av svenskarna använder en mobil enhet för betalning eller för mobila banktjänster som Swish eller Klarna.

Apple är inte ensamt om att lansera en ny betalningsmodell. Även exempelvis Samsung har en liknande tjänst. Det har bara gått ett halvår sedan Samsung Pay lanserades i Sverige och efter det att Swedbank anslöt i förra veckan är nu samtliga svenska storbanker kopplade till tjänsten, liksom Mastercard och Eurocard.

Mastercards regionchef för Norden, Sasha Krstic, tycker att det finns utrymme för Apple Pay, trots att det finns så många andra liknande betalningslösningar.

– Apple Pay är en multikanalslösning. Den fungerar online, inne i affärer och i appen. Dessutom kan man använda tjänsten i flera länder, inte bara i Sverige.

För tillfället kan man i Sverige bara använda Apple Pay om man är kund hos Nordea eller St1. Krstic hoppas dock att fler banker hakar på den nya betalningstjänsten.

– Vi hoppas verkligen att detta växer. Men det är ett beslut som bankerna själva måste ta.

Visa och Mastercard använder sig av en så kallad tokeniseringslösning för att hålla kundens kontoinformation säker. Det innebär att kortuppgifter inte lagras hos Apple, i stället får användaren en unik sifferkod – en ”token” – som används för att godkänna köp.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons