Skandaler och bakslag för SL:s hemliga partner
2000 – Affärsupplägget inleds
Landstingsägda AB Transitio köper 88 tunnelbanevagnar och 39 pendeltåg av äldre modell (tillverkade mellan 1983–1989), av SL Finans (dotterbolag till SL).
Transitio hyr ut tågen till Wilmington Trust, som hyr tillbaka dem till Transitio. Därefter hyr det landstingsägda bolaget ut dem till SL Finans (dotterbolag till SL).
2004 – Avancerade leasingaffärer blir olagliga
USA:s senat godkänner en lagändring som gör att den här typen av affärsupplägg får restriktioner, och de skattemässiga fördelarna försvinner.
2008 – Skattemyndighet i USA vinner fall i domstol
Amerikanska skattemyndigheten IRS vinner i domstol mot flera bolag som sysslar med lease-leaseback-affärer, precis av den typ som Transitio, SL och landstinget i Stockholm sysslar med.
Systemet bidrar till att gömma undan skattepengar, därför ska avtalen avslutas menar IRS och hänvisar till att ha vunnit fall i domstol.
Vid denna tidpunkt är det fortfarande tre år kvar innan Wilmington Trust och svenska myndigheter avslutar leasingen i tunnelbaneaffären som SvD granskat.
2009 – Panikmöten hos advokatbyrå
Transitio kallar landstingen till möte i Stockholm, hos advokatfirman Linklaters. Orsaken – finanskrisen påverkar US-leasarna negativt.
Samma år granskar USA:s centralbank FED en av aktörerna som svenska myndigheter vill hemlighålla; Wilmington trust, som är förvaltare av affären som SvD granskat.
2010 – Pensionsfonder stämmer banken
Flera pensionsfonder stämmer Wilmington Trust 2010 då man anser att banken förskingrat deras investerade pengar, kopplat till de bedrägerier som flera banktoppar nu fällts för. Det handlar om flera pensionsfonder, bland annat för poliser och brandmän.
Tidsperioden där stämningen riktat in sig är från 2008 och framåt.
En förlikning nåddes våren 2018; Wilmington Trust ska betala 200 miljoner dollar, dess revisionsbyrå KPMG ska betala tio miljoner dollar. Motsvarande sammanlagt nära 1,9 miljarder kronor.
2011 – SL ”terminerar” affär med Wilmington Trust
Stockholms läns landsting och SL beslutar om förtida lösen i US-lease som SvD granskat och som gäller 88 tunnelbanevagnar och 39 pendeltåg.
Avgiften för en förtida lösen landar på cirka 300 miljoner kronor.
”Ekonomiska skäl”, är en av anledningarna till uppsägningen, skriver SL i ett dokument.
2018 – Fyra toppar fälls för bedrägerier, myndigheter lägger locket på
Fyra toppar hos en av de hemliga amerikanska aktörerna man gjort affärer med (Wilmington Trust), bland annat bankens ordföranden och ekonomichefen, döms skyldiga till bedrägerier i miljardklassen.
Borgen som tecknades av landsting i början av 00-talet hemligstämplas av alla berörda landsting när SvD efterfrågar dem, namn på avtalsparter lämnas inte ut, inte heller av Transitio.
Svenska myndigheter har inte varit del av brottsutredningen i USA.

Så går SL:s skatteupplägg till

Så går SL:s skatteupplägg till