Annons

Maria Carling:Är den siste psykopaten snart dömd?

Hannibal Lecter – psykopat förkroppsligad av Anthony Hopkins i Ridley Scotts film från 2001.
Hannibal Lecter – psykopat förkroppsligad av Anthony Hopkins i Ridley Scotts film från 2001. Foto: Universal Studios/TT

Ny hjärnforskning ställer en hel del gamla föreställningar om människan på ända. Begreppet psykopat är ett av dem.

Under strecket
Publicerad

Jag har verkligen undrat över hur det är fatt med alla som anser sig vara omgivna av psykopater. Jag tror nämligen inte att någon förtjänar att kallas psykopat. När boken ”Psykopaten” kom höll jag på att sortera bort den.

Det var först när jag upptäckte att den var skriven av två forskare i syfte att ifrågasätta myter och missuppfattningar som min nyfikenhet väcktes. Jag berättade om min svala inställning till psykopater och till min stora förvåning bad forskarna mig nämna min kritiska hållning under vårt samtal på Psykologiscenen på Bokmässan. En debatt om begreppet psykopati är nämligen precis vad de önskar sig.

För det första vill de fördjupa förståelsen för vad psykopatiska personlighetsdrag är och hur de utvecklas. Både arv och miljö spelar roll. Och precis som när det gäller andra delar av vår personlighet så kan vi alla ha vissa psykopatiska drag – i lägre eller högre grad.

Fullblodspsykopaten får nog hålla sig i filmrutan framöver.

Forskarnas andra ärende är att alla som jobbar med personer med uttalade psykopatiska drag, inte minst inom social- och kriminalvård, får ökad kunskap som i bästa fall gör att det går att upptäcka unga som visar tecken på känslokyla, hänsynslöshet och svårigheter att bry sig om andra innan de hinner hamna i en ”antisocial” livsstil.

Rättspsykiater Marianne Kristiansson var tveksam till att alls ha ordet psykopat i titeln. Begreppet är på god väg att bli förlegat, menar hon. De checklistor som ännu används inom rättspsykiatrin, skapade av på 1970-talet, är starkt ifrågasatta. Karolina Sörman ansåg att om de vill att begreppet psykopati ska debatteras så måste det vara tydligt att det är just det boken handlar om.

Psykopati är förvisso ingen diagnos, men sakta men säkert gör ny hjärnforskning att gamla beskrivningar av personlighetsdrag får lämna plats för ny kunskap och – sannolikt – helt nya benämningar. Det gäller både vissa psykiatriska diagnoser och begrepp som psykopati. Fullblodspsykopaten, som Hannibal Lecter, får nog hålla sig i filmrutan framöver.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons