Annons

Ivar Arpi:Är det ett nytt mc-krig vi ser?

Sprängdådet på Östermalm.
Sprängdådet på Östermalm. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman


I går sprängdes en bomb i Norrköping. Bombdåd i Husby och Kista natten innan det. Kommer 2020 bli ett nytt rekordår? Vad ligger bakom?

Under strecket
Publicerad

I förra veckan var det ett sprängattentat mot ett bostadshus på Östermalm i Stockholm. I går anhölls en misstänkt som enligt uppgift till Aftonbladet har koppling till Bandidos. Bombdådet i Norrköping verkar vara riktat mot mc-gänget No Surrender. Flera andra våldsdåd i Mellansverige misstänks ha varit riktade mot samma grupp. Den kraftiga explosionen utanför ett femvåningshus i Linköping – som beskrivits som det grövsta sprängdådet på 20 år. I Norrköping begicks ett dubbelmord utanför en nattklubb den 5 december. Och ett bombattentat mot en strippklubb skedde i Örebro den 26 juni.

Medan politiker och medier har haft sökljuset riktat mot den relativt oorganiserade brottsligheten i utsatta områden, har den mer organiserade brottsligheten fortsatt sin verksamhet.

När ledarredaktionen träffade rikspolischefen i december frågade jag om vi inte riskerade att glömma mc-gängen nu när allt fokus ligger på förortsgängen. Han bedyrade att det åtminstone inte gällde för polisen. Min egen bransch har däremot, med visst fog, haft ögonen fixerade mot förortsgängen under en längre tid.

Annons
Annons

Ingen har något bra svar på varför Sverige sticker ut.

Det skjuts och sprängs mer i Sverige än i något motsvarande land. Våldet har blivit råare – om man sköt i benen för några år sedan, siktar man i dag mot huvudet (vilket en genomgång av SvD 19/1 visar). Våldet har samtidigt blivit mer urskillningslöst, där anhöriga till måltavlor mördas på öppen gata. Bombdåden visar att man struntar i om någon utomstående skadas.

Ingen har något bra svar på varför Sverige sticker ut, även om gissningarna är många. Men det är lätt att springa på det som syns och låter mest och missa underliggande strukturer.

I länder där man har en etablerad maffiastruktur behöver inte våld användas annat än i undantagsfall. Det som har skett i och med migrationen till Sverige är att nya grupper kommit som vill etablera sig på den kriminella marknaden. Oordningen innebär att man måste sätta i sig respekt genom att bygga upp ett våldskapital. Samtidigt verkar mc-gängen till stor del vara intakta, i synnerhet Hells Angels och Bandidos, även om deras lägre profil gör att de inte får samma uppmärksamhet de fick förr. Sedan de slöt fred efter mc-kriget på 1990-talet har de ett gemensamt intresse av att hindra andra konkurrenter från att etablera sig. Det skulle kunna vara orsaken till att flera sprängdåd verkar ha haft No Surrender Mc som måltavla den senaste tiden, samt varför den misstänkte för dådet på Östermalm har koppling till Bandidos. Ser vi ett nytt mc-krig ta form?

Vad spelar det för roll om straffen är hårda, om så få döms?

Annons
Annons

Regeringen ger inte intryck av att ha förstått nödläget. Uppklarningen av bombdåd är låg. Av de 257 sprängdåd som skedde i Sverige förra året ledde bara tio procent till åtal. Varför sluta spränga om man kommer undan med det i nio fall av tio?

Strax före jul föll dessutom en friande dom som innebär dåliga nyheter för säkerheten i Sverige. En man greps när han åkte tåg från Malmö till Södertälje med en bomb i ryggsäcken. Bomben hade samma kraft som de bomber som dödade flera människor i terrordåden i Londons tunnelbana 2005 (Expressen 18/1). Han påstår att han inte hade någon aning om att det var en bomb han hade med sig. Han trodde det var narkotika. Därför friades han i tingsrätten, och dömdes inte heller för narkotikasmuggling eftersom det ju var en bomb. Detta innebär att alla som grips med bomber kan hävda att de trodde att de bar på narkotika, och vice versa. Domen har överklagats till hovrätten där den förhoppningsvis ändras.

Hur länge kan bombdåden pågå utan att allmänheten tappar tron på att staten förmår att vända situationen? Hårda tag behövs. Hårda straff behövs. Men vad spelar det för roll om straffen är hårda, om så få döms?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons