Annons

”Är det okej att gå emot en avlidens önskemål?”

Frångå en avliden persons önskan om minnesgåva, är det verkligen okej? Nej, svarar SvD:s etikettexpert Sofia Larsson. Begravningar handlar om att sätta en viss person i fokus – och den personen är inte du själv.

Under strecket
Publicerad

Om du missar den allra, allra sista chansen att uppfylla en kär persons önskan är det mest dig själv det är synd om, skriver SvD:s Sofia Larsson.

Foto: SvD, Illustration: Thomas MolénBild 1 av 1

Om du missar den allra, allra sista chansen att uppfylla en kär persons önskan är det mest dig själv det är synd om, skriver SvD:s Sofia Larsson.

Foto: SvD, Illustration: Thomas MolénBild 1 av 1
Om du missar den allra, allra sista chansen att uppfylla en kär persons önskan är det mest dig själv det är synd om, skriver SvD:s Sofia Larsson.
Om du missar den allra, allra sista chansen att uppfylla en kär persons önskan är det mest dig själv det är synd om, skriver SvD:s Sofia Larsson. Foto: SvD, Illustration: Thomas Molén

Fråga: Jag håller på och skriver mitt ”Vita arkiv” och önskar att de som vill hedra mig efter min död skall ge ett bidrag till endera av två av mig önskade organisationer, istället för blommor.

När jag för några år sedan fyllde jämnt bad jag om samma sak. Till min förvåning fick jag då gåvobrev till organisationer som jag inte sympatiserade med, men som låg mina vänner varmt om hjärtat!

Är det verkligen okej att gå emot mottagarens uttryckliga önskan till förmån för något som givaren föredrar? Jag tycker det känns lite extra respektlöst att gå emot en avlidens önskemål.

/30-talist

Ibland känner man den avlidna väl och vet att det finns något annat personen skulle ha uppskattat minst lika mycket.

Sofia Larsson: Jag är helt inne på ditt spår, det är absolut rimligast att respektera en persons önskan, oavsett om den är levande eller död. Enligt Otto Jonsson, begravningsrådgivare på Fonus i Mariestad, är det däremot inte ovanligt att önskemålen frångås.

Annons
Annons

– Det är ju lite märkligt att ge till något annat, men det är relativt vanligt. Det är snarare ovanligt att det bara kommer in gåvor till ett enda ändamål, även om det bara angetts ett i annonsen. När det händer så är det i fall där en person varit känd för sitt arbete med en viss organisation, säger han.

Otto Jonsson tycker att det finns tillfällen då det kan vara okej att göra avsteg från det som önskats.

– Ibland känner man den avlidna väl och vet att det finns något annat personen skulle ha uppskattat minst lika mycket.

Men om den avlidna har förmedlat sin önskan på förhand, bör grundregeln vara att det kommuniceras tydligt och respekteras, menar Otto Jonsson.

– Skriv ”det är Pelles uttryckliga önskan att hans minne hedras med en gåva till Cancerfonden”. Jag tycker att man ska respektera detta i första hand, och man ska absolut inte ge något som inte stämmer överens med den avlidnas värderingar. Men man kanske är vän med någon som gått bort och önskat bidrag till en idrottsförening, men man har själv inte delat det intresset. Om personen gick bort i en stroke, då kanske det känns naturligt att skänka pengar till Strokefonden istället.

Det är väl mest begravningsgästen själv det är synd om i dessa fall, den missar ju den allra, allra sista chansen att uppfylla en kär persons önskan.

De efterlevande då, finns det en risk att de reagerar negativt? Inte vad Otto Jonsson har märkt av.

– De anhöriga brukar inte misstycka när det kommit in gåvor till olika ändamål, säger han.

Även om fenomenet inte verkar helt ovanligt vill jag ändå bestämt avråda från egenpåkomna idéer kring minnesgåva, om inte omständigheterna är oerhört speciella. En begravning, i likhet med en födelsedagsfest, handlar om att sätta en viss person i fokus – och den personen är inte en själv.

Sedan håller jag nog inte riktigt med dig om att det är värre att inte respektera en avliden. Eller, jag förstår känslan, men konsekvenserna blir ju ändå tydligare när man inte gör levande personer till viljes. Och det är väl mest begravningsgästen själv det är synd om i dessa fall, den missar ju den allra, allra sista chansen att uppfylla en kär persons önskan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons