Annons

Är det sant att övergången till sommartid skördar liv?

En del hävdar att vår omställning till sommartid kan medföra allvarliga hälsorisker. Vetenskapskollens Emma Frans reder ut vad forskningen säger om följderna när vi vrider fram klockan en timme.

Under strecket
Publicerad

Illustration Thomas Molén

Bild 1 av 3

Trött eller pigg vid ratten? En svensk studie som undersökte sambandet kunde inte påvisa en betydande ökning av antal trafikolyckor i samband med övergången till sommartid.

Foto: Erik Nylander/TTBild 2 av 3
Bild 3 av 3

Illustration Thomas Molén

Bild 1 av 2

Trött eller pigg vid ratten? En svensk studie som undersökte sambandet kunde inte påvisa en betydande ökning av antal trafikolyckor i samband med övergången till sommartid.

Foto: Erik Nylander/TTBild 2 av 2
Illustration Thomas Molén
Illustration Thomas Molén

Påstående

Sista söndagen i mars går vi över till sommartid. Detta innebär att vi flyttar fram våra klockor en timme, från klockan 02.00 till 03.00. Resultatet blir mörkare morgnar och ljusare kvällar. Syftet med sommartid är att utnyttja dygnets ljusa timmar på ett bättre sätt. Men många anser att tidsomställningen är en dålig idé – dels för att det är besvärligt att ställa om klockor, dels för att vi blir trötta då omställningen resulterar i en kortare natt. Vissa hävdar till och med att omställningen kan medföra allvarliga hälsorisker. Vad säger egentligen vetenskapen – kan vår övergång till sommartid rent av vara farlig?

Trött eller pigg vid ratten? En svensk studie som undersökte sambandet kunde inte påvisa en betydande ökning av antal trafikolyckor i samband med övergången till sommartid.
Trött eller pigg vid ratten? En svensk studie som undersökte sambandet kunde inte påvisa en betydande ökning av antal trafikolyckor i samband med övergången till sommartid. Foto: Erik Nylander/TT
Annons
Annons

Genomgång

Vi är många som känner oss lite trötta de första dagarna efter att vi ställt om till sommartid. Och det finns vetenskapliga studier som visar att risken för vissa allvarliga hjärtkärlsjukdomar ökar i samband med övergången till sommartid. En finsk studie (1) som publicerades 2016 visade att risken för stroke, det vill säga hjärnblödning eller hjärninfarkt, var åtta procent högre ett par dagar efter övergången till sommartid. Men efter det var risken för stroke inte förhöjd.

Vissa grupper verkade vara särskilt känsliga för tidsomställningen. Bland annat hade personer över 65 år 20 procent högre risk att drabbas av stroke i samband med övergången till sommartid.

En svensk studie visade att risken för hjärtinfarkt var signifikant högre än normalt de tre första dagarna efter övergången till sommartid.

En svensk studie (2) från 2008 som publicerades i den ansedda tidskriften New England Journal of Medicine visade att risken för hjärtinfarkt var signifikant högre än normalt de tre första dagarna efter övergången till sommartid. På motsvarande sätt visade studien att risken för hjärtinfarkt minskade i samband med tillbakagången till vintertid. Denna minskning var dock mindre än den ökning som sågs vid övergången till sommartid. Sambanden tros bero på att övergången stör vår dygnsrytm. Tidigare studier har visat att risken för hjärtkärlsjukdom ökar om vår dygnsrytm störs, till exempel om vi har ett roterande skiftarbete (3).

Men det finns också positiva aspekter av sommartiden eftersom den innebär att vi får flera ljusa timmar på eftermiddagen och kvällen. Det kan till exempel vara fördelaktigt för oss som jobbar inomhus under de ljusaste timmarna på dygnet.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Ljusa kvällar verkar dessutom leda till mer utomhusaktivitet på kvällar, vilket kan vara bra för hälsan.

Lagom mycket solljus ökar vårt välbefinnande och gör så att vår hud kan tillverka D-vitamin som kroppen behöver. Ljusa kvällar verkar dessutom leda till mer utomhusaktivitet på kvällar, vilket kan vara bra för hälsan. Ljuset ökar också vår benägenhet att shoppa, vilket handeln naturligtvis ser som något positivt.

Förespråkare för sommartid hänvisar också till att ljusare kvällar resulterar i färre trafikolyckor. Samtidigt finns det vissa studier som kopplat övergången till sommartid till ett ökat antal trafikolyckor – förmodligen som ett resultat av trötta bilförare. En svensk studie (4) som undersökte detta samband kunde dock inte påvisa en betydande ökning av antal trafikolyckor i samband med övergången till sommartid.

Slutsats

Ja, övergången till sommartid innebär faktiskt en förhöjd risk.

Ja, övergången till sommartid innebär faktiskt en förhöjd risk för vissa allvarliga tillstånd som stroke och hjärtinfarkt. Samtidigt finns det positiva effekter av sommartid eftersom det ger upphov till ljusare kvällar.

Ett sätt att både undvika de negativa effekterna av övergången och dra nytta av sommartidens positiva effekter skulle vara att ha sommartid året runt. Det finns dock vissa experter som anser att vintertiden också behövs eftersom just morgonljus är viktigt både för hälsan och för att minska risken för trafikolyckor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons