Annons

Elisabet Andersson:Är det slut på biblioteksilskan nu?

Stockholms stadsbibliotek med det stängda Internationella biblioteket.
Stockholms stadsbibliotek med det stängda Internationella biblioteket. Foto: Simon Rehnström

Efter biblioteksilska och återkommande stadsbyggnadsbråk hoppas styret i Stockholm att känslorna ska svalna. Nya biblioteksmiljoner och färre rivningar kanske kan leda till en mer fridfull stämning?

Under strecket
Publicerad

Biblioteksfrid ska råda i Stockholm, meddelar stadens grönblåa majoritet i sin nya budget. Men det betyder knappast att det är slut på biblioteksilskan, som drabbat kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) efter det senaste årets nedskärningar och stängningen av Internationella biblioteket vid Odenplan.

På onsdagen presenterade Stockholms stad sin budget för 2020.

2019 skars kulturbudgeten ned med 25 miljoner kronor. Nu kommer viss kompensation, i form av en ökning på drygt 12 miljoner. Det blir inget nytt nedskärningspaket – men kulturförvaltningen har samtidigt fått ett tufft effektiviseringskrav på 21 miljoner.

Den grönblåa majoriteten lovar bland annat att utveckla Kulturskolan och El Sistema för att nå fler unga, och att satsa på biblioteken.

Stockholms stadsbibliotek har just genomgått ett stålbad. 2019 års sparkrav ledde till indragna tjänster och försämrade öppettider. Stängningen av Internationella biblioteket orsakade rejäla protester i somras.

Förra veckan lovade Jonas Naddebo 16 nya miljoner till stadens bibliotek. Men av budgeten framgår det nu att verksamheten samtidigt blir av med 8 miljoner, som varit en öronmärkt satsning på bibliotek i ytterstaden.

Annons
Annons

Summa summarum blir det alltså ett tillskott på 8 miljoner till biblioteken. Pengarna ska bland annat användas till att bygga upp Internationella biblioteket på Kungsholmen som ska ersätta det som stängdes vid Odenplan.

Samtidigt hänger ett tufft effektiviseringskrav över kulturförvaltningen, där biblioteken ingår. Det är ännu oklart hur detta kommer att slå mot biblioteken. Men de bistra tiderna och ilskan över nedskärningarna är nog inte över, trots att den styrande majoriteten skrivit in ordet biblioteksfrid i sin budget.

”Biblioteksfrid ska råda på stadens bibliotek och personalen ska känna uppbackning och stöd för en god arbetsmiljö”, heter det i budgeten som inte innehåller några löften om nya bibliotek trots att staden växer snabbt. Här finns bara några till intet förpliktigande ord om att biblioteken ”ska finnas på attraktiva platser där stockholmarna rör sig och nya bibliotek ska öppnas i takt med att staden växer”.

Och därmed har vi hamnat i stadsbyggnadsfrågorna. Av den nya budgeten framgår att den styrande majoriteten bland annat vill öka byggandet av flerbostadshus i trä samt sälja Vällingby centrum, en laddad fråga efter de kritiserade centrumförsäljningarna till Boultbee för drygt tio år sedan.

En intressant nyhet är att staden ska ha ”en restriktiv hållning till rivning av befintlig bebyggelse”. En sådan hållning är självklar av hållbarhetsskäl, men den har inte präglat Stockholm på senare år. En mer restriktiv hållning till rivningar skulle vara bra för klimatet – och den skulle garanterat ge ett mer fridfullt stadsbyggnadsklimat, eftersom rivningar ofta skapar opinion.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons