Annons

En stol kvar att fylla – blir någon av dessa ny ledamot?

Aris Fioretos, Therese Bohman och Jonas Hassen Khemiri – tänkbara för Svenska Akademien?
Aris Fioretos, Therese Bohman och Jonas Hassen Khemiri – tänkbara för Svenska Akademien? Foto: TT/SvD

I dag väntas besked från Svenska Akademien. En jurist lär ta plats på stol nummer ett. Men vilka blir de övriga som väljs in i Svenska Akademien? Många hoppas nu på förnyelse i Akademien. SvD listar några tänkbara namn.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

1 / 11

Efter reklamen visas:
Mellan raderna SVENSKA AKADEMIEN
Annons
Annons

Aris Fioretos

Foto: Anders Wiklund/TT

2 / 11

Aris Fioretos

Aris Fioretos
Aris Fioretos Foto: Anders Wiklund/TT

Författare, översättare och journalist, född i Göteborg 1960 och uppvuxen i Lund. Aris Fioretos har en gedigen akademisk karriär bakom sig. Efter studier för den franske filosofen Jacques Derrida i Paris gick han vidare till Stockholms universitet och senare till Yale-universitet i USA.

Som författare debuterade han med ”Delandets bok” 1991. Därefter har han utgivit en rad prosaböcker och romaner, däribland ”Vanitasrutinerna”, ”Stockholm noir” och ”Den siste greken”. Den senare boken nominerades till Augustpriset.

2012 gav han ut prosabokenHalva solen”, i vilken Fioretos berättar sin fars historia. 2015 kom romanen ”Mary” som skildrar ett studentuppror i en militärdiktatur 1973. Huvudpersonen, som är gravid, tillfångatas av säkerhetstjänsten och skickas till en ökänd fängelseö. Romanen hyllades av en samfälld kritikerkår, tilldelades Sveriges Radios romanpris 2016 och sändes som radioföljetong i Sveriges Raio .

Något som talar emot Aris Fioretos är hans tidigare medverkan i gruppen kring tidskriften Kris där även akademiledmöterna Anders Olsson, Katarina Frostenson och Horace Engdahl ingick. Något som skulle kunna öppna för anklagelser om vänskapskorruption.

Annons
Annons

Lotta Olsson

Foto: Jessica Gow/TT

3 / 11

Lotta Olsson

Lotta Olsson
Lotta Olsson Foto: Jessica Gow/TT

Versvirtuos och barnboksförfattare. Debuterade 21 år gammal med sonettsamlingen ”Skuggor och speglingar”, där hon skrev om hur det är att som kvinna vara underkastad mannens sexualiserande blick.

Därefter har det blivit poesi och prosa för såväl barn som vuxna, översättningar och dagsverser i Expressen. Hon är, för att citera Kristina Lugn, ”en mycket modern poet som är mästare på att skriva sonetter”.

Med sina 45 år skulle Lotta Olsson, utöver allt annat, också bidra med föryngring till Akademien.

Annons
Annons

Jonas Hassen Khemiri

Foto: Tomas Oneborg

4 / 11

Jonas Hassen Khemiri

Jonas Hassen Khemiri
Jonas Hassen Khemiri Foto: Tomas Oneborg

Få författare från den yngre generationen har blivit så hyllade som Jonas Hassen Khemiri. Född 1978 i Stockholm debuterade han med romanen ”Ett öga rött” 2003. Boken såldes i 200 000 exemplar och blev årets mest sålda roman 2004. Hans andra roman ”Montecore – en unik tiger” tilldelades Sveriges Radios romanpris 2006. Romanen ”Jag ringer mina bröder” utkom hösten 2012 och utgår från reaktionerna på bombdåden i Stockholms city i december 2010. År 2015 tilldelades han Augustpriset för romanen ”Allt jag inte minns”. I år gav han ut romanen ”Pappaklausulen” som av SvD:s recensent beskrivs som en ”språkligt smidig, empatisk och sympatisk skildring av familjelivet”.

Vid sidan av romanerna har Hassen Khemiri även skrivit flera verk för teaterscenen, bland annat ”Invasion” och ”Fem gånger Gud”. Dessutom har flera av hans romaner anpassats för scen.

Annons
Annons

Ola Larsmo

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

5 / 11

Ola Larsmo

Ola Larsmo
Ola Larsmo Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Författare, kulturjournalist och samhällsdebattör. Tidigare ordförande i svenska PEN. Driver tillsammans med Henrik Arnstad historiepodden ”En svensk tiger”.

Känd för en lugn och saklig ton, som säkert skulle vara välgörande i den krisdrabbade Akademien. ”Larsmo är med sina breda historiska kunskaper och med sin osvikliga moraliska kompass en viktig humanistisk röst”, skrev Uppsala universitet i ett pressmeddelande förra året när Ola Larsmo utsågs till hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten.

Annons
Annons

Anna Gustafsson Chen

Foto: jinring

6 / 11

Anna Gustafsson Chen

Anna Gustafsson Chen
Anna Gustafsson Chen Foto: jinring

Sinolog, bibliotekarie och hyllad översättare. Driver bloggen ”Bokberget”, där hon bloggar om kinesisk litteratur.

Akademien har i Göran Malmqvist en allsidig sinolog och översättare av kinesiska, Anna Gustafsson Chen skulle kunna föra det arvet vidare. Hon har både djup kunskap om kinesisk litteratur och förmågan att sprida den.

Annons
Annons

Michael Azar

7 / 11

Michael Azar

Michael Azar
Michael Azar

Författare, dramatiker och professor i idéhistoria vid Göteborgs universitet. Skriver radioessäer för OBS i P1 och understreckare för SvD.

Med en rad böcker och essäer om modern kontinental filosofi och postkoloniala frågeställningar kan han vara en intressant kandidat för Svenska Akademien.

Michael Azar är född 1970 i Örebro, med libanesiskt påbrå. Han var med och startade kulturtidskriften Glänta. Disputerade 2000 med avhandlingen ”Frihet, jämlikhet, brodermord – revolution och kolonialism hos Albert Camus och Frantz Fanon”.

Annons
Annons

Kristina Sandberg

Foto: Malin Hoelstad

8 / 11

Kristina Sandberg

Kristina Sandberg
Kristina Sandberg Foto: Malin Hoelstad

Psykolog, kritiker och prisad författare, som blivit folkkär med trilogin om hemmafrun Maj. Kristina Sandberg har sedan debuten 1997 ägnat sig åt flickors och kvinnors erfarenheter. Tillsammans med Sven Teglund har hon podden ”Hemmafru”.

– Jag håller på med något slags utforskning av kvinnoförakt och förakt för svaghet, tror jag, sa hon till SvD i samband med att tredje boken om Maj gavs ut 2014.

Med Kristina Sandberg skulle Akademien få en balanserad röst, en psykolog och en författare med stort intresse för kvinnors villkor genom historien.

Efter reklamen visas:
De 5 viktigaste ändringarna i Akademiens stadgar
Annons
Annons

Göran Greider

Foto: Bertil Ericson/TT

9 / 11

Göran Greider

Göran Greider
Göran Greider Foto: Bertil Ericson/TT

Poet och publicist. Han fanns med i spekulationerna redan 2007, när Lars Forssells efterträdare skulle utses.

Göran Greider är politisk chefredaktör på Dala-Demokraten och en tydlig vänsterröst i samhällsdebatten. Han skulle garanterat föra in nya perspektiv i Börshuset, men frågan är om Akademien vill ha hans politiska engagemang. Å andra sidan har Akademien släppt in vänsterröster förut. Artur Lundkvist var socialist och Lars Forsell skrev politiska visor och protesterade mot Vietnamkriget (så orsakade hans inval också insändarstorm i SvD 1971).

Annons
Annons

Gabriella Håkansson

Foto: Leif R Jansson/TT

10 / 11

Gabriella Håkansson

Gabriella Håkansson
Gabriella Håkansson Foto: Leif R Jansson/TT

Författare, essäist och kulturskribent. Författare till episka romaner och initierad kritiker.

Var en av de 18 kvinnor som i DN vittnade om den så kallade kulturprofilens övergrepp. Om Akademien väljer in henne, eller författaren Amanda Svensson som också vittnade om Jean-Claude Arnault, skulle Akademien tydligt markera att den tar problematiken kring Arnault på allvar.

Men ett sådant inval skulle sannolikt kräva att andra ledamöter, med band till Arnault, kliver tillbaka.

Annons
Annons

11 / 11

Therese Bohman

Författare och kulturjournalist. Skriver om konst och litteratur, främst i Expressen.

Therese Bohman, född 1978, romandebuterade 2010 med ”Den drunknade” och har sedan dess gett ut ytterligare två romaner.

I en intervju med SvD inför lanseringen av hennes tredje bok, ”Aftonland”, sade hon att kulturvärlden ”är full av tråkiga och ängsliga människor”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons