Annons

Saeed Alnahhal:Varför bryr sig världen bara när kemvapen används?

Är det bättre att dö av vanliga vapen än av kemiska? Det går inte att låta bli att ställa frågan efter omvärldens starka reaktioner på kemattacken i Ghouta. Att president Trump dessutom kallar Bashar al-Assad för ”djur” på Twitter gör att regimen inte vågar fira sin senaste seger av rädsla för vad Trump kan hitta på.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Över 70 personer har omkommit efter den misstänkta kemvapenattacken i Ghouta.

Foto: AP Bild 1 av 1

Över 70 personer har omkommit efter den misstänkta kemvapenattacken i Ghouta.

Foto: AP Bild 1 av 1
Över 70 personer har omkommit efter den misstänkta kemvapenattacken i Ghouta.
Över 70 personer har omkommit efter den misstänkta kemvapenattacken i Ghouta. Foto: AP

Precis som många andra syrier har jag haft problem att sova de senaste nätterna. Vi har väntat på att den amerikanske presidenten Donald Trump ska börja sin attack mot Assads regim, som ett svar på den misstänkta kemvapenattacken i Ghouta i helgen. Attacken tvingade alla rebeller och tusentals civila att lämna området, som var oppositionens sista fäste utanför Damaskus.

FN:s säkerhetsråd samlades efter attacken och flera länder, bland annat USA, uttryckte öppna hot om att agera militärt mot den syriska regimen. Då hade 70 människor omkommit, enligt Frivilligkåren Vita hjälmarna. Världshälsoorganisationen WHO uppgav att uppskattningsvis 500 personer har fått "symptom som tyder på exponering för giftiga kemikalier".

Annons
Annons

Den största farhågan är att en attack från USA ska leda till att Ryssland överger Assads regim.

Den syriska regimen har bokstavligen talat dansat på gatorna den senaste tiden för att fira segern utanför Damaskus. Men reaktionen från USA och dess allierade har tagit en del av glädjen från den syriske presidenten.

Assad och hans anhängare är nu väldigt rädda för att de amerikanska ”trevliga, nya och smarta raketer”, som Trump twittrat om, ska skada dem och deras släktingar i militären.

Den största farhågan är att en attack från USA ska leda till att Ryssland överger Assads regim och att ett ryskt återtåg ska göra det möjligt för oppositionen att återta områden som Assad har drivit bort dem ifrån under de senaste två åren.

Varför bryr omvärlden sig bara när kemvapen används, och inte när människor dödas av vanliga vapen?

Men oppositionen som förlorade Ghouta hoppas på en amerikansk attack. Rebellerna vet att några missiler inte gör att regimen förlorar kriget, men förhoppningen är att ett luftangrepp ska få regimen att bekämpa raketerna i stället för den egna civilbefolkningen, och på så sätt ge dem en tillfällig paus från kriget. Dessutom hoppas man att regimen ska bli utmattad och att Ryssland blir förödmjukat.

Upprorsmakarna har väntat på omfattande attacker mot Assad i åratal. De var nöjda när USA avfyrade 59 kryssningsrobotar av typen Tomahawk mot regimens militära positioner i april förra året. Missilerna var ett svar på kemvapenattacken i staden Khan Sheikhun i provinsen Idlib, där 86 människor omkom.

Men frågan många syrier ställer sig är varför omvärlden bara bryr sig när kemvapen används, och inte när människor dödas av vanliga vapen?

Syrier tycker att alla typer av död är dåliga: ”om man dör direkt av gas är det lättare än att dö av bomber”.

I Syrien har i genomsnitt 100 personer dödats varje dag de senaste sju åren. De flesta av dödsfallen ligger regimen och Ryssland bakom. De har bombat civila områden urskillningslöst – raketer och fatbomber har jämnat hela byggnader till marken – medvetna om att de familjer och barn som bor där är hemma.

Syrier som har bombats under sju år, tycker att alla typer av död är dåliga. De säger, på skämt, även om det ligger allvar bakom, att ”om man dör direkt av gas är det lättare än att dö av bomber”. De kräver att allt bombande stoppas. Inte bara kemvapenattackerna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons