Annons
Kommentar

Stina Oscarson:Är för första gången stolt över att vara svensk

Regeringen har valt att lyssna på Folkhälsomyndighetens och Anders Tegnells rekommendationer.
Regeringen har valt att lyssna på Folkhälsomyndighetens och Anders Tegnells rekommendationer. Foto: Claudio Bresciani/TT

Krishanteringen i coronatider är det minst populistiska agerande jag sett från våra politiker på länge. Jag är stolt över den svenska medelvägen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

Det börjar med att ”Dagens dikt” avbryts av ett viktigt meddelande från årstidskommissionen som förklarar att från och med nu är sommaren tagen i beslag.

Ingen får längre ligga naken i gräset. Ingen får älska. Gräset ska dammsugas och gulna och myrorna packas in i sina stackar. Och ”medborgare, som trots beslaget fortsätta att använda sig av sommaren, skola betraktas som förbrutna och komma att djupfrysas. På landet av kommunalordförandena, i städerna av Hälsovårdsnämnden.”

Och för första gången i mitt liv känner jag mig stolt över att vara svensk.

Denna absurda pärla av Stig Dagerman, pjäsen ”Vår lilla sommar”, har de senaste veckorna fått en helt ny klangbotten.

I en oroväckande hastighet har i land efter land grundläggande demokratiska friheter satts ur spel och en myndighetsutövning som jag bara för ett par månader sedan skulle betraktat som lika galen som Dagermans fiktion har blivit verklighet för miljontals människor.

Och för första gången i mitt liv känner jag mig stolt över att vara svensk. Stolt över att vår regering och våra institutioner trots allt tryck valt att försvara demokratin. Stolt över den svenska medelvägen. Mellanmjölken. Att man valt rekommendationer snarare än förbud.

Annons
Annons

Stefan Löfven.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

”Men alla gör ju inte som de säger”, säger en väninna uppgivet. Nej, just det, alla kommer aldrig att ta ansvar i en demokrati. Men troligtvis tillräckligt många. Och det är det som är stort. Folk gör lite olika. Vi tvingas alla till våra egna moraliska ställningstaganden.

Det är just det de vill slippa, de som ropar på hårdare tag. De vill slippa ta ansvar. Men framförallt handlar deras rop om att de inte litar på att andra kommer att ta sitt ansvar. Och finner det orättvist att de ska ta ansvar om inte grannen gör det.

Då vill man hellre att staten bestämmer. Lika för alla.

Jag skräms över hur snabbt gränserna förskjuts. Hur snabbt tillit raseras

Ironiskt nog förespråkas detta i första hand av personer som annars inte vill att staten ska bestämma. Nu vill man ha en järnhand som förbjuder. Stänger. Ransonerar. Så slipper man själv tänka på solidaritet.

Och jag måste tillstå att jag mer än jag räds viruset räds det stora bakslag för demokratin som denna pandemi ser ut att bli globalt. För alla ledare som tar tillfället i akt och utnyttjar människors rädsla och med hårdare och hårdare tag söker visa sin handlingskraft.

Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Foto: Jessica Gow/TT

Jag skräms över hur snabbt gränserna förskjuts. Hur snabbt tillit raseras. Hur snabbt vi verkar ha glömt att historien upprepade gånger försökt lära oss att inte förföras av storskaliga kollektiva lösningar. Att effektivitet inte hör hemma i en demokrati.

Ty demokratin är långsam och det är dess styrka. Att man före drastiska beslut tar sig tid att se att varje åtgärd har en baksida. Hinner väga för och emot. Hantera målkonflikter. Ser att en stängd skola också innebär att ett barn förlorar dagens enda måltid. Att ett tvång att arbeta hemifrån kan innebära ytterligare slag för en misshandlad kvinna. Att en stängd butik eller ett café betyder ännu en ung människa utan jobb och framtidstro.

Ty allt hänger ihop. Och i ljuset av detta är jag stolt.

Den krishantering vi upplevt den senaste tiden är det minst populistiska agerande jag sett från våra politiker på länge. Man har låtit det vara komplext. Vågat säga vad man vet och inte. Skyndat långsamt och litat på folk. Lutat sig mot en kultur av tillit som byggts upp i generationer i det svenska samhället.

Det är en modig väg. För den är skör, lika skör som demokratin måste vara. Och jag önskar av hela mitt hjärta att det kommer att hålla.

Att vi vågar lita på varandra.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons