Annons

Janerik Larsson:Är Löfven verkligen oskyldig?

Förstår inte grundlagen
Förstår inte grundlagen Foto: Stina Stjernkvist
Under strecket
Publicerad

Det är lätt att förstå de politiska skälen för Allianspartiernas misstroendeförklaring mot tre statsråd.

Men om man bortser från att en misstroendeförklaring mot statsministern skulle leda till ett av de flesta partier oönskat nyval i höst så kan man ändå ställa sig frågan: hur inkompetent är Stefan Löfven egentligen? Borde inte misstroendet riktats mot honom?

Gunnar Wetterberg ger en bra bakgrund till frågan i sin kolumn i Expressen idag:

På Stefan Löfvens presskonferens ställde journalisterna den självklara frågan. Varför talade inte Anders Ygeman och Peter Hultqvist med Anna Johansson? När de fick reda på Säpos och Försvarsmaktens oro över Transportstyrelsen borde det ha varit självklart för dem att vända sig till sin kollega.

Stefan Löfvens svar var häpnadsväckande. Han hävdade att detta var ”traditionell svensk förvaltningskultur”, och menade att den skulle man stå fast vid. ”Myndigheterna har ansvar för sina områden fullt ut; varje departement har ansvar för sina myndigheter”. Senare talade han om departementen som ”ganska självständiga”.

Självklart borde Ygeman och Hultqvist ha frågat Anna Johansson om Transportstyrelsen.

Formellt sett är det helt fel. De svenska myndigheterna är självständiga, men det är inte de enskilda departementen som har ansvaret för dem. Det är regeringen som kollektiv som har ansvaret, även om ärenden och myndigheter fördelas mellan departement av praktiska skäl. ”Regeringsärenden avgörs av regeringen vid regeringssammanträde”, slår grundlagen fast. Om det vore statsråden som hade ansvaret för ”sina” myndigheter skulle Sverige ha ministerstyre. Det har vi inte – tvärtom är det ett av de värsta skällsorden i svensk konstitutionell debatt.

Kan Sverige ha en statsminister som inte kan grundlagen?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons