Annons

ElkomikernÄr Luuks utbrända komiker nästa Ove?

Killinggängets Martin Luuk debuterade som romanförfattare med ”Gud har för mycket tid” 2015. Han har också skrivit manus till Magnus Ugglas, Danny Saucedos och Henrik Schyfferts framgångsrika enmansshower och kan ses som kurator i SVT:s serie ”Bonusfamiljen”.
Killinggängets Martin Luuk debuterade som romanförfattare med ”Gud har för mycket tid” 2015. Han har också skrivit manus till Magnus Ugglas, Danny Saucedos och Henrik Schyfferts framgångsrika enmansshower och kan ses som kurator i SVT:s serie ”Bonusfamiljen”. Foto: Kristian Bengtsson

Utbrändhet är vår nya folksjukdom och underhållningsbranschen äter sina artister. Genom att uppfinna en elkomiker har Martin Luuk hittat en perfekt metafor för att skildra båda dessa problem, i en bok som andas filmmanus, i klassisk ”A star is born”-anda.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Elkomikern

Författare
Martin Luuk
Genre
Prosa
Förlag
Natur & Kultur

165 s.

Människor verkar göra i princip vad som helst för att synas. Som Lars. Varje kväll väljer han att låta otaliga volt el genomfara hans magra kropp, förvandla honom till ett självlysande scenfenomen som studsar mellan väggarna. Folket jublar, dyrkar marken han går på. Som toppen på hans karriär överlämnar borgmästaren ”Stans nycklar” i Lars hemstad Skara. Ja, han får till och med en guldplakett med sitt namn på dörren till Stadshotellets finaste rum!

Vid Lars sida finns den evige vapendragaren, storebror Lennart, som också fungerar som manager. Berättarjaget är en mer vagt skissad person, en ungdomsvän som Lars möter på en träff för blinda, trots att ingen av de två är det. En kvinna som alltid finns där vid hans sida, men mer i kulisserna.

Lars och Lennart far land och rike runt med sin show, gör succé var de kommer. Äter korv på sjaviga vägkrogar, dricker champagne på inneställen och dansar med före detta Miss Skara-kvinnor, de som blev kvar. Men så en dag kraschar Lars och hamnar på sjukhus. Han börjar tappa håret och hjärnan har förvandlats till ett svartbränt garnnystan. Minnet är söndertrasat. Det är helt enkelt slut i rutan för Lars. Känns upplägget igen? Ja, filmens värld vimlar av ”A star is born”-skildringar, där udda artister i slutändan ofta står ensamma kvar å den tomma scenen.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Man skulle kunna läsa ”Elkomikern” som en självbiografisk uppföljare till det kända brödraparet Martin och Kristian Luuks scenshow ”Bröderna Luuk – får man göra slut med sitt syskon?” från 2014, en underhållande berättelse om just brödraskap och kändisskap som också blev bok 2015. Inom parentes med en omslagsbild på bröderna som kommer igen i denna bok. Men i denna tvåa förvandlas komedi till tragedi, visas baksidan av en nöjesbransch byggd på ”Shit, shave, shower och shine”. En värld där ett profithungrigt entourage alltid står i bakgrunden och suger ut sina artister, och som bara på senare år har skördat offer som Avicii och Amy Winehouse.

Här bjuds vi på en besynnerlig skröna, där en elektrisk underhållares kringflackande liv i glesbygd är det enda som lyser upp ett annars infrastrukturellt nedsläckt Sverige. Ett slags tidlös burlesk om en otidsenlig elkomiker (el är snart ute) som skulle kunna passa in bland såväl skäggiga damer som svärdslukare och utbrytarkungar, i gamla tiders freakshows.

En stark identifikation med Topsy anas också, cirkuselefanten som för 100 år sedan gick ett tragiskt öde till mötes efter att ha underhållit människorna med den ena konsten bättre än den andra, men som blir galen när en åskådare kastar in en glödande fimp i munnen på henne. Straffet: avlivning genom – just det, växelström.

Annons
Annons

I slutet av romanen glimtar andra sidor av Lars liv till, när livslögner i en dysfunktionell familj skymtar fram mellan raderna: En pappa som övergav honom och Skara för Arizona, en förljugen kvittermamma som inte ser sin son och en bror som i hela sitt liv har skott sig på sin framgångsrika lillebror. Därtill uppdagas ett svek som en före detta flickvän står för, Siri, som verkar vara Lars agent, men som alltmer istället sneglar på den nya heta humorgruppen Lustigkurrarna.

Visst är metaforerna lite väl övertydliga och karaktärerna stundom målade med kraftiga penseldrag, med miljöbeskrivningar som lämnar mer att önska. Vad Luuk har skrivit är mer av en storydriven roman, där budskapet är primärt, stundom på bekostnad av det stilistiska.

Ändå, den har något. Och det stavas en bokstavligen starkt lysande oche excentrisk huvudkaraktär, som gjord för bioduken. Lägg därtill beskrivningarna av ett avfolkat glesbygds-Sverige på fall (eller ”det inavlade orm-Sverige”, som Lars uttrycker det) . Kanske är det också det manusförfattaren och den gamle Killingänget-medlemmen Luuk haft i åtanke. Han som har skrivit text till allt från ”Torsk på Tallinn” till Magnus Ugglas krogshow. Det skulle i varje fall inte förvåna mig om den nya romanen blir nästa ”hundraåring” eller ”Ove”. En utbränd elkomiker. Ja, kanske är det vad världen behöver just nu.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons