Annons

Erica Treijs:Är män lika välkomna med sin ofrivilliga slakhet?

Aldrig har vi sett så mycket mensblod och hört kvinnor tala om svettningar och minskad sexlust som nu. Det råder klimakteriehype. Men vi ska inte nedlåta oss att nedvärderas till hormonstyrda varelser för mindre än att vi lika öppet ska tala om ofrivilligt slaka manslemmar.

Under strecket
Publicerad

Malin Jacobson Båth programleder ”Klimakteriet – det ska hända dig med” i SVT. Det plötsliga fokuset på klimakteriet välkommet, skriver SvD:s Erica Treijs.

Foto: Magnus Sandberg/IBLBild 1 av 1

Malin Jacobson Båth programleder ”Klimakteriet – det ska hända dig med” i SVT. Det plötsliga fokuset på klimakteriet välkommet, skriver SvD:s Erica Treijs.

Foto: Magnus Sandberg/IBLBild 1 av 1
Malin Jacobson Båth programleder ”Klimakteriet – det ska hända dig med” i SVT. Det plötsliga fokuset på klimakteriet välkommet, skriver SvD:s Erica Treijs.
Malin Jacobson Båth programleder ”Klimakteriet – det ska hända dig med” i SVT. Det plötsliga fokuset på klimakteriet välkommet, skriver SvD:s Erica Treijs. Foto: Magnus Sandberg/IBL

Torra ligg och svettig kropp. Värk, nattvak och oro. Det låter allt annat än härligt. Och väldigt långt ifrån den sexuella varelse som de flesta kvinnor vill vara. Vad händer den månad som mensen till sist uteblir? När osynlighetens tid infinner sig och ett bäst före-datum börjar blinka i pannan. Det är några av de frågor som behandlas i SVT:s serie ”Klimakteriet – det ska hända dig med” där man förtjänstfullt går på djupet med vad det innebär att passera det blodfattiga 50-strecket.

Det gör ont att vara kvinna. Ändå borde vi vara stolta över våra kön och kroppar. Tänk vad vi har lyckats åstadkomma. Och numera finns bot mot det lidandet under övergångsåldern i form av hormoner på burk. Enkelt, eller?

Ny forskning visar att nyttan av behandlingen i de flesta fall överväger en eventuellt ökad cancerrisk. Något som är glädjande för alla kvinnor som på grund av bristfällig kunskap och gängse uppfattning länge kämpat med den minst skambelagda vägen. Den naturliga. Där det gäller att härda ut. Vem är väl du och jag att gnälla?

Annons
Annons

Kroppsligt elände kring 50-strecket, har alltid funnits så tig och lid. Lägg därtill ett galet ungdomsideal där det gäller att knipa käft om verkligt åldrande, ilska, ångest, vallningar och annat kärringtjafs. Galet, särskilt som tre fjärdedelar av alla kvinnor har besvär av övergångsåldern.

Klart att vi ska tala om allt detta livets svåra som förr eller senare kommer att drabba också dig eller någon i din närhet. Men inte nödvändigtvis med chefen.

En manlig bekant menar att rädslan för östrogenanvändning hör ihop med att det var kvinnor som födde barn på 1990-talet, som stod på alla fyra och kved under sina utdragna, men naturliga, förlossningar, som nu är i eller just har passerat klimakteriet. Han har en poäng. Och därför är det plötsliga fokuset på klimakteriet välkommet.

Men det finns gränser. Även om entreprenörerna Hanna Widell och Amanda Schulman inte kräver att deras anställda ska dela med sig av sin menscykel, så vill de skapa en arbetsplats där man kan ”berätta för sina chefer om man har svår PMS eller andra kvinnofrågor som vi fostrats till att hålla tyst om”.

Det låter först öppet och fint, men vad ska företaget göra med informationen? Och är män lika välkomna med sina potensproblem, sitt håravfall, sin ökande bukfetma?

Det är klart att vi ska tala om allt detta livets svåra som förr eller senare kommer att drabba också dig eller någon i din närhet. Men inte nödvändigtvis med chefen. Och mens är jobbigt och ofta smärtsamt, men inget som för den sakens skull gör sig på stortavlor i tunnelbanan. Erektionsproblem må vara knäckande, men det finns hjälp att få. Inget intimt är längre tabu. Snacka på, människor kommer att lyssna.

Men icke desto mindre är det kränkande att som kvinna – ung som gammal – alltid bli förminskad till enbart sin kropp. Kropp, själ och intellekt. Deal?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons