Annons

Är mörk choklad bra för hälsan?

16 december. Nyttigt godis, det måste väl vara för bra för att vara sant? Myter och påståenden avfärdas eller bekräftas av Linda Bakkman varje dag fram till jul i Näringsfysiologens mytkalender.

Under strecket
Publicerad

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1
Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Den som följt Näringsfysiologen länge vet att jag älskar choklad och äter lite varje dag. Som en del av en i övrigt näringsrik kost gör en ruta choklad ingen skada.
Dessutom sägs ju mörk choklad vara nyttigt.

Eller är det önsketänkande?
Choklad har ett högt energiinnehåll i förhållande till näringsinnehåll, något som ofta kännetecknar ”onyttiga” livsmedel.

Ändå associeras mörk choklad ofta till en rad hälsofördelar som lägre blodtryck, bättre insulinkänslighet och förbättrad kognitiv kapacitet. Choklad påstås kunna motverka demens och astma, samt minska risken för hjärt- och kärlsjukdom.

Intressant kuriosa är att länder med en hög chokladkonsumtion faktiskt har en högre andel Nobelpristagare.

När vi ser rubriker om att mörk choklad skulle vara bra för hälsan har de bakomliggande studierna ofta tittat på flavonoider, en antioxidant som finns i kakao. Mängden choklad som behövs för att komma upp i de doser flavonoider som associeras med positiva hälsoeffekter är emellertid väldigt hög. En så stor chokladkonsumtion skulle även innebära ett kraftigt förhöjt energiintag, vilket sannolikt skulle påverka hälsan negativt.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

I de studier som ändå hittat en svag koppling mellan chokladkonsumtion och bättre hälsa är det generellt svårt att avgöra vad som är hönan och vad som är ägget. Får gynnas hälsan av att äta choklad eller äter hälsosamma människor oftare choklad?

Intressant kuriosa är att länder med en hög chokladkonsumtion faktiskt har en högre andel Nobelpristagare. Men även här finns oklarheter kring orsakssambandet: Om det beror på att chokladälskare mer sannolikt blir nobelpristagare eller på att nobelpristagare och deras landsmän oftare äter choklad förtäljer inte historien.

Slutsats:

Nej, det går inte att säga att mörk choklad är bra för hälsan

Min dagliga ruta mörk choklad äter jag för att den är god, inte för att få bättre hälsa.

Det finns ett minimalt stöd för att mörk choklad kan ha en marginellt positiv effekt på hjärt-kärlhälsa och diabetes, enligt en färsk översiktsartikel som sammanvägt resultatet av 84 studier med totalt över en miljon deltagare. Baserat på det svaga bevisläget går det inte att rekommendera choklad för att gynna hälsan, slår författarna fast.

Många studier i ämnet är också behäftade med problem, till exempel att de finansierats av godisindustrin, som min kollega Emma Frans tidigare skrivit om.

Choklad ska konsumeras med måtta och det finns inget vetenskapligt fog för det svepande påståendet att choklad skulle vara ”bra för hälsan”. Min dagliga ruta mörk choklad äter jag för att den är god, inte för att få bättre hälsa.

 

Näringsfysiologens mytkalender den 17 december 07.00:
Är mörk choklad bra för hälsan?

 

Missat tidigare ”luckor”? Alla finns på samlingssidan och här är de tre första:

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons