Annons

”SD borde be om ursäkt till hbtq-personer”

Prideparaden i Stockholm 2018.
Prideparaden i Stockholm 2018. Foto: Johan Jeppsson/TT

Många frågor kvarstår runt Sverigedemokraternas syn på homo-, bi- och transsexuellas rättigheter. Det skriver företrädare för Öppna moderater i en replik.

Under strecket
SvD
Publicerad

REPLIK | MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER

Jimmie Åkesson skriver tillsammans med Julia Kronlid på SvD Debatt om att kapa biståndet till homofientliga stater som inte respekterar homosexuellas rättigheter. Att partiet nu väljer att profilera sig i denna fråga kommer som en överraskning för många. Det är en helomvändning för SD som också kräver leverans om det ska vara trovärdigt. Är Sverigedemokraterna beredda på det?

Jimmie Åkesson som annars benämner HBT som ”annan sexuell läggning”, har varit noga med att betona att det är den heterosexuella normen som gäller. Jimmie som också varit tydlig med att det är kärnfamiljen som ska vara normen för att barnen ska få en trygg uppväxt, vill nu att vi övriga partier ska ansluta oss till hans nya politiska förslag. Så vi ställer oss frågande till vad förslagen egentligen innebär. Är det till exempel bara homosexuellas rättigheter i gruppen HBT som förslagen gäller?

Är Sverigedemokraterna verkligen mogna för denna nya politiska riktning? Ska företrädare för Sverigedemokraterna som tidigare påtalat att barn inte ska behöva utsättas för Pride, jämfört HBT med pedofili och aktivt arbeta emot Pride i flera kommuner, nu börja stötta HBTQ-personers rättigheter och i stället visa respekt för våra manifestationer runt om i Sverige?

Vi välkomnar Sverigedemokraternas vändning men om Jimmie Åkesson ska vara trovärdig måste han också förklara tidigare utspel som inte går i linje med homosexuellas rättigheter. Är han beredd att aktivt ta avstånd från sin tidigare politiska linje och rent av be hela HBTQ-rörelsen om ursäkt för den fientliga politik han och hans parti fört? Då är också vi beredda att ta SD:s förslag på allvar.

Kim Nilsson
förbundsordförande Öppna moderater
Sophia Ahlin
vice förbundsordförande Öppna moderater
Tobias Björk
vice förbundsordförande Öppna moderater

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons