Annons

Karl Sigfrid:Är Sverige på väg att bli en diktatur?

Håkan Juholt spår att Sverige blir en diktatur.
Håkan Juholt spår att Sverige blir en diktatur. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska Dagbladet
Under strecket
Publicerad

En ambassadör är normalt en person som tar tillvara hemlandets intressen och sprider en positiv bild utomlands. Håkan Juholt gjorde dock sin egen tolkning av uppgiften. Som Sveriges representant på Island deklarerade han att Sverige håller på att utvecklas till en diktatur, och tillade att han minsann inte har planer på att återvända hem under perioden (SvD 14/10). Islänningarna måste ha blivit förvånade. Det är som om Volvos kommunikationschef åkte runt på bilmässor och förutspådde en snar konkurs.

Ambassadör Juholt lugnar islänningarna med att han inte förväntar sig stridsvagnar på Sergels torg. Men hans son kommer åldras i ett Sverige där demokratin rostat sönder. På den saken är han “100 procent säker”.

Juholt beklagar en utveckling mot mer expertstyre, färre som vill bli folkvalda och en ideologisk urvattning av politiken. Resultatet, menar ambassadören, blir en politik som inte längre styrs av medborgarnas värderingar.

I själva verket är det nog tvärtom. Ideologiernas kamp är något som framför allt tilltalar politisk aktiva, medan medborgarna i val efter val vittnar om att de vill ha pragmatiska ledare. Om ideologisk övertygelse varit en stark valuta hade Bo Lundgren, och inte minst Håkan Juholt själv, blivit framgångssagor.

Radikaler som Bernie Sanders i USA och Jeremy Corbyn i Storbritannien väcker entusiasm bland aktivister, men när det är dags för allmänheten att säga sitt står en Bill Clinton eller en Tony Blair högre i kurs.

Den här motsättningen mellan folkopinionen och opinionen i partibubblan såg Fredrik Reinfeldt. För att kunna möta väljarna med ett attraktivt erbjudande slaktade han partivännernas käpphästar. Med framgångar i väljarstödet godtogs detta, om än med visst morrande.
De ideologiserade partier som Juholt vill se blir med nödvändighet partier som säger en sak i opposition och en annan sak i regeringsställning, när höga förväntningar möter en grå verklighet. Se på Miljöpartiet.

Håkan Juholt har nog rätt i att vi ser en utveckling i Sverige som ger större plats åt tekniska lösningar och mindre plats åt ideologiska resonemang. Det är i grunden positivt och betyder att medborgarna allt mer släpps in i politiken såsom den ser ut på riktigt, bortom talepunkterna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons