Dagens namn: Brynolf
fredag 16 augusti kl. 06.40

Är världen på väg mot en global recession?

Nordkorea avfyrar ånyo projektiler, kongressledamöter svarar på Israels inreseförbud och Wall Street återhämtar sig efter en skakig torsdag – men hur mår världsekonomin egentligen? Här är morgonens viktigaste nyheter.

Wall Street återhämtade sig under natten efter en skakig gårdag – men med volatila långräntor, handelskrig, brexit och recessionsvarningar oroar sig många att världsekonomin är på väg in i en perfekt storm. I en intervju med SvD menar finansminister Magdalena Andersson ”riskerna i världsekonomin ökat under sommaren”.

Det ska bli lättare att förstå betygskriterierna och skolan ska i de tidiga årskurserna vara mer inriktade på fakta. Det hoppas regeringen, som tillsammans med C och L är överens om att revidera kursplanen, rapporterar DN. Det har länge riktats kritik från såväl föräldrar, elever och lärare över krångliga betygskriterier, vilka nu kommer formuleras om.

De amerikanska kongressledamöterna Ilhan Omar och Rashida Tlaib fick under gårdagen reda på att att de inte var välkomna till Israel. I ett uttalande säger Omar att det är ironiskt ”att mellanösterns enda demokrati” fattar ett sådant beslut. Israel menar att de demokratpolitikerna bara är ute efter att stärka bojkotten mot landet.

Nordkorea uppges ha avfyrat minst två stycken oidentifierade projektiler på fredagen, uppger internationell media. Projektilerna avfyrades kort efter att landet meddelat att man inte längre kommer att ha några fredssamtal med Sydkorea. Fredagens projektiler är bara den senaste i raden av nordkoreanska robottest.

Foto: Lee Jin-man/AP

Krogguiden: Hitta helgrestaurangen i Stockholm

Meteorologerna hintar om en gråmulen helg i Stockholm, vilket gör att många vill fira de lediga dagarna inomhus på någon av stadens alla restauranger. I SvD:s Krogguiden kan man botanisera sig stadens utbud och hitta sin personliga favorit. I veckan recenserade Krogguiden den klassiska krogen Hasselbacken på Djurgården – och lämnade med en ”trist känsla”.

Perfekt till morgonpendlingen: SvD:s poddar

Du missar väl inte att prenumerera på SvD:s många poddar? I SvD Näringslivs ”Min första miljon” senaste avsnitt kan man lyssna på hur Expanderameras Jessica Löfström inledde sin karriär – eller varför inte lyssna på när Ledarredaktionen diskuterar porrfiltrets vara eller icke vara? Hoppas att du får en trevlig helg nu!

Annons
Annons
Annons