Annons

Mikael Parkvall:Arabiska Sveriges näst största modersmål

Sannolikt har över 200 000 personer i Sverige arabiska som modersmål. Till detta bidrog inte minst de stora mängder flyktingar som anlände till Sverige 2015. På bilden delas mat och dryck ut på Malmö Central till nyanlända.
Sannolikt har över 200 000 personer i Sverige arabiska som modersmål. Till detta bidrog inte minst de stora mängder flyktingar som anlände till Sverige 2015. På bilden delas mat och dryck ut på Malmö Central till nyanlända. Foto: Ola Torkelsson/TT

En historisk milstolpe har passerats vad gäller språk i Sverige: arabiska är numera Sveriges näst vanligaste modersmål. Det innebär att finskan – som varit näst störst så länge som Sverige har existerat som nation – knuffas ner till plats nummer 3.

Under strecket
Publicerad

År 2015 gav jag ut boken ”Sveriges språk”, ett försök att uppskatta vad som talas i landet, och av hur många. Bakgrunden var att det inte finns någon statistik över befolkningens språkliga tillhörighet. Lite märkligt, kan tyckas, med tanke på att Sverige har en stolt statistisk tradition, och också mot bakgrund av en vanlig uppfattning att ”storebror” har plåtkoll på våra göranden och låtanden. Därtill kan läggas att en majoritet av världens länder faktiskt för statistik över språktillhörighet, men att Sverige inte tillhör dessa.

Det är inte så att tanken inte väckts, utan åtskilliga (däribland FN och Europarådet) har föreslagit att svenska myndigheter ska visa intresse för frågan, men oavsett vem som vid tillfället innehaft regeringsmakten har propåerna klingat ohörda.

Anledningen är ämnets känslighet. Att kartlägga språktillhörighet anses vara nästan samma sak som att kartlägga etnicitet, och att kartlägga etnicitet är nästan detsamma som att förbereda folkmord. Det är alltså med hänvisning till “den personliga integriteten” som den svenska staten närmast är stolt över sin okunskap i frågan. Mindre ofta nämns att länder som Finland, Schweiz och Kanada uppenbarligen klarar av att upprätthålla demokratiska samhällssystem och samtidigt känna till sina invånares språktillhörighet. För att inte tala om att det redan finns statistik över potentiellt känsliga saker som våra politiska sympatier, könssjukdomar och cannabiskonsumtion.

Annons
Annons

Hur som helst – min bok publicerades mitt i det stycke svensk nutidshistoria som brukar refereras till som ”flyktingkrisen”, och jag kände mig tvungen att föra in en kommentar om att det nog skulle hända en del med Sveriges språksammansättning den närmaste tiden. Även om antagandet inte var någon högoddsare kan jag nu skryta med att ha blivit sannspådd. Då var finska det näst efter svenska vanligaste modersmålet, men också det vars talarantal minskade snabbast. Samtidigt har antalet arabisktalande fördubblats på tio år, och är nu sannolikt över 200 000. Enligt mina beräkningar torde arabiskan därmed ha blivit Sveriges näst vanligaste modersmål.

Det är nämligen inte bara så att finska varit Sveriges näst största språk ”ett bra tag”, utan faktiskt så länge som Sverige alls har existerat som nation.

Det överraskade mig alltså inte nämnvärt, men det tog ett tag innan jag insåg att det är en historisk milstolpe som passerats. Det är nämligen inte bara så att finska varit Sveriges näst största språk ”ett bra tag”, utan faktiskt så länge som Sverige alls har existerat som nation. Det är med andra ord en åttahundraårig episod i svensk historia som sedan 2015 är avslutad.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons