Annons

Arbetslösheten stiger – men statistiken förbryllar

Sveriges arbetslöshet ökade mest av alla EU-länder under juni, enligt en rapport från Eurostat.
Sveriges arbetslöshet ökade mest av alla EU-länder under juni, enligt en rapport från Eurostat. Foto: Leif R Jansson/TT

Enligt Eurostat har Sverige haft störst arbetslöshetsökning i juni av alla länder i EU. Utvecklingen oroar experterna, men samtidigt ifrågasätts tillförlitligheten i jämförelsen från svenskt håll.

Under strecket
Publicerad

Under fredagen har det rapporterats om att Sveriges arbetslöshet ökade mest av alla EU-länder under juni månad. Den genomsnittliga arbetslösheten i EU låg i juni på 7,1 procent, en ökning med 0,1 procentenheter jämfört med maj i år. Ökningen motsvarar 281 000 personer.

Sveriges arbetslöshet ökade med 1,3 procentenheter mellan maj och juni i år. Ökningen innebär att landets arbetslöshet var den sjätte högsta i EU på 9,3 procent, enligt rapporten från EU:s statistikenhet Eurostat.

Europas unga har drabbats hårdast på arbetsmarknaden i spåren av coronakrisen. Ungdomsarbetslösheten i unionen steg med 0,6 procentenheter till 16,8 procent. I Sverige steg ungdomsarbetslösheten med 3,8 procentenheter. Det är den näst högsta ökningen och Sverige har nu den tredje högsta ungdomsarbetslösheten, bara Spanien och Grekland ligger före. Sveriges säsongsjusterade arbetslöshet bland invånare mellan 15–24 år låg enligt Eurostat på 28,7 procent i juni.

Mahad Malingur, tillförordnad enhetschef för verksamhetsanalys på Arbetsförmedlingen, konstaterar att den svenska arbetslösheten har ökat rejält.

Annons
Annons

– Arbetslösheten stiger kraftigt och våra veckomätningar visar att den fortsätter öka, det är allvarligt.

Däremot tycker Mahad Malingur att det är viktigt att titta på hur den aktuella mätningen har gjorts. Eurostats rapport bygger på siffror från SCB:s arbetskraftsundersökningar.

Inget är som vanligt på arbetsmarknaden just nu, många är permitterade, det är oklart vilken kategori de faller under i undersökningen.

Hos Arbetsförmedlingen låg ungdomsarbetslösheten på 13,2 procent i juni, det är så många unga mellan 18–24 år som var inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Men i SCB:s arbetskraftsundersökning för juni ligger siffran på 32 procent.

– Skillnaden är stor då man frågat personer från 16 år, de är inte inskrivna hos Arbetsförmedlingen, men om de blir tillfrågade i juni när det är sommarlov från skolan räknas de som arbetslösa, förklarar Mahad Malingur.

Han nämner också att Sverige hade högst sysselsättningsgrad innan coronakrisen vilket gör att nedgången blir mer dramatisk.

Även Torbjörn Hållö, ekonom på LO, råder till försiktighet när det kommer till jämförelser mellan länder i nuläget.

– Statistiken är alldeles för stökig just nu för att jämföra mellan länder. Jag kollar hellre på Arbetsförmedlingens siffror som mäter faktiska personer som har skrivit in sig som arbetslösa.

Torbjörn Hållö menar att arbetslösheten i Europa förmodligen är kraftigt underskattad på grund av omfattande stödprogram.

– Inget är som vanligt på arbetsmarknaden just nu, många är permitterade, det är oklart vilken kategori de faller under i undersökningen. Vi kommer nog att se en stor ökning i arbetslöshetssiffrorna i Europa senare, säger Torbjörn Hållö.

Men med det sagt är han fortsatt oroad över Sveriges situation.

– Vi har en jätteallvarlig utveckling av arbetslösheten i Sverige, det råder ingen tvivel kring det, avslutar Torbjörn Hållö.

Arbetsmarknadsdepartementet skriver i en kommentar till SvD att jämförelser mellan olika länders arbetslöshet ska göras med stor försiktighet. Det beror bland annat på betydande skillnader i insamlings- och beräkningsmetoder mellan länderna samt att coronakrisen ytterligare försvårat insamlandet av data, vilket också syns i rapporten eftersom datan inte är fullständig för alla länder.

EU-länderna med högst arbetslöshet juni 2020

Den säsongsjusterade arbetslösheten i EU-länderna under juni i åldersspannet 15-74 år.

LandMars 2020April 2020Maj 2020Juni 2020
Spanien 14.5 %15.4 %15.4 %15.6 %
Grekland 14.5 %14.5 %inte tillgängliginte tillgänglig
Lettland 7.4 %9 % 9.8 %10.1 %
Cypern6.7 %8.9 %10.2 %9.8 %
Litauen6.6 % 8.6 % 9.3 %9.4 %
Sverige7.3 %8 %8 % 9.3 %
Kroatien 6.8 % 8.1 % 8.9 %8.8 %
Italien 8.4 % 6.8 %8.3 % 8.8 %
Frankrike7.6 %8.8 %8.2 %7.7 %
Luxemburg6.6 %7.5 % 7.7 %7.7 %
Statistik från Eurostat
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons