Annons

Janerik Larsson:Arbetsmarknaden som LAS skapade

Foto: Claudio Bresciani
Under strecket
Publicerad

I Expressen kan man idag på kultursidan läsa ett av de mest sällsamma inlägg i samhällsdebatten på bra länge.

Medarbetarna på SVT Kultur tycks helt ha missat det som hänt på den svenska arbetsmarknaden sedan lagen om anställningsskydd skapades för 40 år sedan.

Det är nämligen LAS som tvingat arbetsgivaren SVT Kultur och många andra arbetsgivare inte minst i medierna att ”utlasa” medarbetare.

Eftersom den svenska LAS-modellen skapar motsatsen till det som i Danmark kallas ”flexicurity” måste många arbetsgivare för att säkerställa kvalitet, vitalitet och förändring i sitt utbud agera så som SVT Kultur gör.

Det vore orimligt att just alla SVT Kulturs medarbetare fick de säkra livstidsanställningar som de att döma av artikeln eftersträvar.

SVTs HR-chef söker att döma av artikeln att förklara att det finns ”fantastiska talanger som hämmas av en fast anställning”. Det är säkert helt korrekt men egentligen är ju problemet det motsatta dvs problemet är de som inte är fantastiska talanger men som skulle vilja se sig som statsbyråkrater med äganderätt till sina jobb på SVT Kultur fram till pensionen.

Det är sällan man får eländet med LAS så tydligt beskrivet - även om skribenterna uppenbart inte har någon insikt om hur arbetsmarknaden i LAS-Sverige måste se ut.

LAS var feltänkt från början men i dagens Sverige är hela systemet fullständigt föråldrat.

Stig-Björn Ljunggren skriver idag i en krönika om det nya socialdemokratiska utbildningsprogrammet:

Vad Socialdemokraterna vill göra är att integrera hela utbildningssystemet med arbetsmarknaden. Alla kommer i framtiden att behöva lära sig nytt oavbrutet.  

LAS kommer i denna nya verklighet vara än mera obsolet än idag.

I bästa fall kommer även hela ”public service”-konceptet den dagen att vara avskaffat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons