Annons

Arbetsrätten – en röd tråd genom karriären

Medlingsinstitutet får en ny generaldirektör. Carina Gunnarsson tar över efter Claes Strååth som går i pension efter nio år på posten. Hon har arbetat med arbetsmarknadens parter i Arbetsdomstolen i många år, något arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) anser vara en stor fördel för Medlingsinstitutet.

Under strecket
Publicerad

Carina Gunnarsson blir ny generaldirektör för Medlingsinstitutet.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT Bild 1 av 1

Carina Gunnarsson blir ny generaldirektör för Medlingsinstitutet.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT Bild 1 av 1
Carina Gunnarsson blir ny generaldirektör för Medlingsinstitutet.
Carina Gunnarsson blir ny generaldirektör för Medlingsinstitutet. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

– Jag känner mig helt säker på att hon är rätt person, sa arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) när hon tillkännagav utnämningen av Carina Gunnarsson till generaldirektör för Medlingsinstitutet.

Ministern lyfte fram Gunnarssons kompetens och erfarenhet av att arbeta med arbetsmarknadens parter i Arbetsdomstolen.

Carina Gunnarsson sade att arbetsrätten gått som en röd tråd genom hennes yrkesbana. Hon har varit ordförande i Arbetsdomstolen sedan 1998 och innan dess jobbade hon på Justitiedepartementet, bland annat som kansliråd. Carina Gunnarsson har även arbetat som särskild utredare och som vice ordförande i Skiljenämnden för arbetsmarknadsförsäkringar

Den nya tjänsten tillträder hon första september.

Det är andra stora förändringen på kort tid på Medlingsinstitutet. Myndighetens chefsjurist, Kurt Eriksson, går i pension men kommer tillbaka till sin gamla arbetsplats som medlare. Per Ewaldsson har tagit över chefsjuristposten, han kommer närmast från arbetsmarknadsdepartementet.

Annons
Annons

Det är inte en okontroversiell myndighet Carina Gunnarsson tar över. Medlingsinstitutet har kritiserats av bland annat Kommunal när det gäller jämställdhet av lönerna på den svenska arbetsmarknaden. 2013 gick fackförbundet ut hårt och anklagade myndigheten för att inte följa sitt uppdrag, Kommunal hävdade att Medlingsinstitutet inte verkar för en jämställd lönebildning och konstaterade att lönegapet mellan kvinnor och män fortfarande är stort trots att kvinnor är mer välutbildade. Förbundet ville att myndigheten skulle få i uppdrag att verka för jämställda löner.

I januari i år fick Medlingsinstitutet nytt jämställdhetsuppdrag från regeringen. Man ska bland annat utreda om de centrala avtalens konstruktion påverkat löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Kommunal välkomnade regeringens direktiv till Medlingsinstitutet även om man konstaterade att ”det är långt kvar till jämställda löner.”

Myndigheten hävdade å andra sidan att man redan arbetar med jämställdhetsfrågor och hävdade att det kan vara svårt att få fram några lösningar utifrån den officiella statistiken med tanke på att den bygger på näringsgrenar och inte på avtalsområden.

Myndigheten ska redovisa sitt nya uppdrag i slutet av september.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons