Annons

Arcam om jättebudet: ”Ett stort steg för GE”

Svenska 3D-skrivartillverkaren Arcam jublar över miljardbudet från General Electric.

– Det här är ett stort steg för GE och de skulle inte ta det utan höga ambitioner. Det innebär att vi får möjlighet att växa ytterligare och utveckla bolaget, säger vd Magnus René.

Under strecket
Publicerad
Foto: Gene J. Puskar/APBild 1 av 1
Foto: Gene J. Puskar/APBild 1 av 1
Foto: Gene J. Puskar/AP

General Electrics svenska dotterbolag, GE Sweden Holdings AB, erbjuder 6 miljarder kronor för samtliga aktier i Arcam, ett bolag som i dag ägs av bland annat första AP-fonden och Handelsbankens fonder.

Styrelsen har rekommenderat aktieägarna att acceptera budet. VD Magnus René är positiv.

– GE har stor kunskap om flyg- och implantat-industrin. Arcam är ett litet bolag som är på väg att bli större. GE har kunskap om hur vi kan utvecklas, säger han.

När Arcam grundades 1998 låg 3D-skrivarindustrin i sin linda. I början kunde maskinerna bara framställa prototyper. Men sedan 2007 används Arcams 3D-skrivare för att tillverka ortopediska implantat.

– Om man får ett höftleds-implantat är det 3 procents chans att den har tillverkats i en Arcam-maskin, säger Magnus René.
Det är dock Arcams 3D-skrivare för tillverkning flygplansdelar som är av störst intresse för GE, som sedan flera år använder sig av tekniken i sina flygplansmotorer.

– Vi söker hela tiden teknologier som kan hjälp oss fortsätta vara världsledande inom våra områden. Det finns inte många bolag som har kommit så långt som Arcam inom området 3D-skrivare, säger Hans Enochson, Nordenchef för GE.

Han vill inte i mer konkreta ordalag kommentera framtiden för företaget om köpet går igenom.

– Men vår grundfilosofi när vi förvärvar teknologi är att vi vill få den att utvecklas.

Arcams tillverkning av 3D-skrivare finns i Mölndal och sysselsätter där runt 100 anställda. Därutöver tillverkar bolaget metallpulver för skrivarna i Montreal, Kanada, samt ortopediska implantat framställda i samma skrivare, i Connecticut, USA.

Budet från GE innebär ett rejält lyft, då det motsvarar drygt dubbelt så mycket som aktiernas värde på Stockholmsbörsen den femte september.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons