Annons

Ardern vägrar nämna skytt vid namn

Premiärminister Jacinda Ardern kramar om en kvinna under ett besök vid Kilbirniemoskén i Wellington.
Premiärminister Jacinda Ardern kramar om en kvinna under ett besök vid Kilbirniemoskén i Wellington. Foto: TVNZ/AP/TT

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern lovar att aldrig nämna namnet på den man som misstänks ha mördat 50 personer vid terrorattackerna mot två moskéer i Christchurch.

Under strecket
TT
Publicerad
Efter reklamen visas:
Ardern vägrar namnge moskéskytten

– Han är en terrorist. Han är en kriminell. Han är en extremist. Men han kommer, när jag pratar, att vara namnlös, sade premiärministern i ett känslomässigt anförande inför en specialsittning i landets parlament, som hon öppnade med att på arabiska hälsa "as salaam aleikum" – fred vare med er.

Ardern uppmanade ledamöterna till att i stället nämna hans offer vid namn.

– Han sökte många saker genom sitt terrordåd, men en sak var berömmelse. Det är därför ni aldrig kommer att höra mig nämna hans namn, förklarade premiärministern.

28-årige Brenton Tarrant från Australien misstänks än så länge officiellt bara för ett fall av mord, men Ardern försäkrade att fler punkter tillkommer när han ställs inför det nyzeeländska rättssystemets fulla kraft.

Hon lovade också en fullödig genomgång av hur den misstänkte lyckades planera och utföra attackerna under radarn på landets säkerhetstjänst.

– Personen som utförde de här handlingarna kom inte härifrån. Han var inte uppväxt här. Han fann inte sin ideologi här. Men det innebär inte att samma åsikter inte finns här, sade hon.

Samtidigt börjar anhöriga från flera länder att anlända till Nya Zeeland för att vara med på begravningar som redan dröjt för länge enligt muslimsk tro. Enligt myndigheterna har 65 visumansökningar beviljats till anhöriga hittills.

Identifiering och rättsmedicinska undersökningar har gjort att begravningar dröjt, vilket oroar många familjemedlemmar. Mohamed Safis pappa blev ihjälskjuten i en av moskéerna, och nu vill sonen själv delta i identifieringen.

– De säger bara att de har sina rutiner, att de har ett visst förfarande. Men vilka rutiner är det? Varför vet jag inte vad de gör för att identifiera kroppen? säger han.

Sex kroppar har lämnat över till familjerna, säger polisen på tisdagen. Alla rättsmedicinska undersökningar är avklarade, men bara tolv av offren har identifierats enligt gällande rutiner.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons