Annons

Arkdes öde skjuts upp till hösten

Foto: Dan Hansson

Beskedet om en sammanslagning av Arkitektur- och designcentrum med Moderna Museet skjuts upp till i höst. Kulturdepartementet har lyssnat på förslaget om att vänta tills arkitektur- och designutredningen är klar.

Under strecket
Publicerad

I våras lanserade kulturdepartementet ett förslag om att den statliga myndigheten Arkitektur- och designcentrum, Arkdes, skulle slås ihop med Moderna Museet. Detta skulle i så fall ske den 1 oktober i år.

Förslaget skickades ut på remiss till flera olika instanser, där ett flertal uppmanade regeringen att vänta med beslutet tills den pågående arkitektur- och designutredningen är klar.

Kulturdepartementet har nu lyssnat på åsikterna och skjuter upp planerna till efter den 1 oktober, då utredningen senast ska vara klar, meddelar Kulturnytt.

– När vi har gått igenom remissvaren och de olika synpunkter som funnits, och även träffat olika aktörer så har vi landat i det här. Vi får återkomma i oktober om exakt hur det här ska organiseras efter det, säger kulturminister Alice Bah Kuhnkes pressekreterare Kristoffer Talltorp till Kulturnytt.

SvD Kulturs Elisabet Andersson har tidigare skrivit om den kritik som framförts mot förslaget. Remissinstanserna har bland annat uttryckt oro över att den redan åsidosatta arkitekturen hamnar i skuggan av konsten, men också att förslaget bygger på brist på analys, kortsiktighet och illa underbyggda resonemang

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons