Annons

Arkitekten bakom Louvrens pyramid död

Arkitekten leoh Ming Pei vid glaspyramiden som står framför konstmuseet Louvren i Paris. Arkivbild från 1989.
Arkitekten leoh Ming Pei vid glaspyramiden som står framför konstmuseet Louvren i Paris. Arkivbild från 1989. Foto: Pierre Gleizes/AP/TT
Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Den amerikansk-kinesiske arkitekten leoh Ming Pei har avlidit, 102 år gammal, rapporterar The New York Times.

På Pei meritlista finns bland annat glaspyramiden utanför konstmuseet Louvren i Paris. Byggnaden, som stod färdig 1989, är typiskt för Pei – han använde sig ofta av sten, stål och glas i geometriska former. Och just pyramiden var en återkommande form.

Pei hade handplockats av Frankrikes dåvarande president François Mitterrand för projektet. Och när Louvrens nya entré stod klar – en 70 meter lång, futuristisk pyramid av glas och stål, med tre mindre pyramider i närheten – blev många fransmän förskräckta. En fransk tidning beskrev pyramiderna som "en utbyggnad av Disneyland", men kritiken mot Pei handlade även om att han inte var fransman. Själv har Pei har sagt att Louvren var hans svåraste uppdrag i karriären.

leoh Ming Pei, son till en framstående bankir i Kina, flyttade till USA 1935 för att studera arkitektur. Han var gift med Eileen Loo från 1942 fram till hennes död i 2014. De hade fyra barn, varav två blev arkitekter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons