Annons

Arkitekter vittnar om byggkrisen: ”Tydlig trend”

Exakt hur illa är det för nyproduktionen av bostäder? När rapportsäsongen drar igång också för byggföretagen är förväntningarna lågt ställda. Analytiker spår sjunkande marginaler samtidigt som Sveriges Arkitekter vittnar om allt färre uppdrag att rita bostadsrätter.

Under strecket
Publicerad

Charlotta Holm Hildebrand, branschchef vid Sveriges Arkitekter.

Foto: Lars Pehrson och Tomas Oneborg Bild 1 av 2

”Vi ser en tydlig trend att inflödet av nya projekt är lägre än tidigare”, säger Charlotta Holm Hildebrand, branschchef vid Sveriges Arkitekter.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2
Efter reklamen visas:
Här är tipsen för ett lyckat bostadsköp

På torsdag blir Bonava först ut av börsens stora bostadsutvecklare att rapportera om det skakiga läget i bostadsproduktionen. Just Bonava väntas tack vare sin storsatsning på Tyskland kompensera för krisen på hemmaplan lite bättre än andra utvecklare.

Frågan som successivt får svar under rapportperioden är hur stark tvärniten för bostadsutvecklarna är. Till exempel har Veidekke som rapporterar den 7 februari redan gått ut med att ett par projekt i Sverige stoppats på grund av låg försäljningsgrad. Och Peab, som rapporterar den 8 februari, har valt att avbryta ett bostadsrättsprojekt i Sollentuna.

Enligt decemberprognosen från Boverket väntas bostadsrättsbyggandet i Storstockholm halveras i år, jämfört med toppåret 2017. Att en kraftig inbromsning nu pågår bekräftas av Sveriges Arkitekter.

– Vi ser en tydlig trend att inflödet av nya projekt är lägre än tidigare. Flera bostadsutvecklare har dragit ner och då blir det konsekvenser även för arkitekterna, särskilt på bostadsrättssidan i Stockholmsområdet, säger Charlotta Holm Hildebrand, branschchef vid Sveriges Arkitekter.

Annons
Annons

Charlotta Holm Hildebrand, branschchef vid Sveriges Arkitekter.

Foto: Lars Pehrson och Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Vid Sveriges Arkitekter, som påverkas tidigt i kedjan, ser man visserligen ökande antal varsel, men arbetslösheten är fortfarande på låg nivå, kring 1 procent.

När rapportfloden drar igång kommer ett par olika nyckeltal att vara särskilt avslöjande om läget:

• Hur har bolaget klarat att upprätthålla antalet nya byggstarter av lägenheter?

• Hur går försäljningen av dessa lägenheter?

• Stiger försäljningsgraden tillräckligt i redan påbörjade projekt?

Charlotta Holm Hildebrand, branschchef vid Sveriges Arkitekter.
Charlotta Holm Hildebrand, branschchef vid Sveriges Arkitekter. Foto: Lars Pehrson och Tomas Oneborg

Klart är att aktieinvesterarna bör vara beredda på lägre vinstmarginaler hos de redan sargade bostadsutvecklarna.

Simen Mortensen, fastighetsanalytiker vid Den norske bank, DnB, konstaterar att förväntningarna på bostadsutvecklarna är generellt lågt ställda.

För ett år sedan var snittpriset på nyproduktionen i Storstockholm 60 700 kronor per kvadratmeter, men nu är snittpriset nere på 56 900 kronor per kvadratmeter, ett prisfall som successivt kommer att sippra ut i form av lägre marginaler i kvartalsrapporterna till och med 2020.

– Man får räkna med att detta slår igenom med negativ effekt på vinstmarginalerna gradvis tills de här bostadsprojekten är inflyttningsklara, säger Simen Mortensen.

Nu i veckan kom dessutom en ny prognos från SEB om ett ytterligare generellt prisfall på svenska bostäder med 3–4 procent under 2019, varför inget just nu talar för ökande vinstmarginaler hos bostadsutvecklare.

Annons
Annons

”Vi ser en tydlig trend att inflödet av nya projekt är lägre än tidigare”, säger Charlotta Holm Hildebrand, branschchef vid Sveriges Arkitekter.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Men läget för nyproduktionen varierar mellan olika geografier. I Uppsala talas om tvärstopp för nya arkitektuppdrag på bostadsområdet. I Storstockholm har vissa arkitektkontor börjat ställa om till att att projektera lokaler för skolor, vård och omsorg. Samtidigt är det fortsatt hygglig konjunktur för nya bostadsrättsprojekt i Göteborg och Malmö.

För aktörer som enbart bygger bostadsrätter på redan mättade marknader kan det alltså bli ont om ljuspunkter. Enligt Simen Mortensen är dock aktiekurserna redan så starkt nedpressade att de kanske inte faller mer.

”Vi ser en tydlig trend att inflödet av nya projekt är lägre än tidigare”, säger Charlotta Holm Hildebrand, branschchef vid Sveriges Arkitekter.
”Vi ser en tydlig trend att inflödet av nya projekt är lägre än tidigare”, säger Charlotta Holm Hildebrand, branschchef vid Sveriges Arkitekter. Foto: Lars Pehrson

Vid sidan av bostadsutvecklarna är läget betydligt ljusare för bolag med kommersiella fastigheter. På börsen är skillnaderna som natt och dag: Till exempel har aktien för JM (rapport 1 februari) fallit med cirka 25 procent på två år samtidigt som fastighetsbolaget Kungsleden (rapport 14 februari) har stigit lika mycket.

Enligt Simen Mortensen vid DnB finns troligen lite kvar att krama ut ur den starka marknaden för kontorsfastigheter i Stockholmsområdet. Han resonerar att arbetsmarknaden fortsätter att växa snabbare än tillskottet av nya kontor. Det i sin tur gör att jättar som Kungsleden och Atrium Ljungberg kan hyra ut ännu mer ytor till bra priser i nybyggnadsområden kring Stockholm.

Men det finns en brasklapp även för de högt värderade fastighetsbolagen: Ränteläget är nu på väg uppåt i Sverige.

– Beaktat dagens swappar på marknaden bedömer DnB att både femårig och kort marknadsränta gradvis kommer att stiga. Vi förväntar oss 1 procentenhet högre ränta 2023 än i dag. Det kan nog pressa avkastningskravet på kommersiella fastigheter lite och bromsa upp den tillväxt inom uthyrning som vi har vant oss vid de senaste åren, säger Simen Mortensen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons