Annons

”Arla hotar skånska mjölkbönders levebröd”

Varför ska vissa bönder stängas ute från möjligheten att leverera mjölkråvara till Sveriges mest populära ostar? Det skriver Anders Rolfsson, ordförande för Skånemejerier ekonomisk förening, i en replik.

Under strecket
Publicerad
Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 2

Anders Rolfsson.

Foto: PrivatBild 2 av 2
Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1
Foto: Henrik Montgomery/TT

DEBATT | SVENSK OST

Vi sydsvenska mjölkbönder i Skånemejerier ekonomisk förening vill inget annat än att vår mjölk även i framtiden ska bli till Herrgårds-, Präst- och Grevéostar. Den konflikt som pågått på den svenska ostmarknaden handlar inte om huruvida ostarna ska tillverkas av svensk mjölkråvara – ingen aktör vill något annat.

Konflikten gäller istället att Arla försöker tränga ut sin huvudkonkurrent Skånemejerier från marknaden.

Idag äger Svensk Mjölk ekonomisk förening rättigheterna till ostvarumärkena. På föreningsstämman i slutet av maj försökte den Arladominerade majoriteten sälja varumärkena till ett för ändamålet nybildat bolag. Detta bolag omfattar alla de berörda aktörerna, utom Skånemejerier ekonomisk förening.

Svensk Mjölk ekonomisk förenings majoritet ville alltså sälja en gemensam tillgång till sig själva, men utesluter en enskild medlem. Av beslutsunderlaget framgick att man räknar med att höja Skånemejeriers licensavgift tolvfaldigt, och att konsortiet förväntar sig att vi därmed tvingas sluta leverera vår mjölk till de populära ostarna.

Annons
Annons

Anders Rolfsson.

Foto: PrivatBild 1 av 1

Om rättigheterna att tillverka de tre ostarna förs över till ett konsortium av vilket Arla kontrollerar minst 70 procent förlorar vi sydsvenska mjölkbönder allt inflytande över de ostvarumärken som vi varit med om att bygga upp. I den mån vi alls får leverera vår mjölk till dessa ostar sker det helt på Arlas villkor.

Så får det inte gå till. Därav har Skånemejerier ekonomisk förening vidtagit juridiska åtgärder och fått gehör av Stockholms tingsrätt. Vi måste försvara vårt levebröd och kan inte stillatigande se på hur Arla försöker monopolisera den svenska ostmarknaden. Det är varken bra för konsumenterna eller bönderna.

På Svensk Mjölks stämma föreslog vi även att ostarna skyddas genom bland annat ursprungsbeteckningar och garanterade traditionella specialiteter, för att säkerställa att endast svensk mjölkråvara får användas till dessa ostar. Detta förslag avslogs på stämman utan diskussion. Det enda som fanns på agendan var att stänga Skånemejerier ute.

Varför ska vissa bönder stängas ute från möjligheten att leverera mjölkråvara till Sveriges mest populära ostar? Det är det nog inte bara vi sydsvenska mjölkbönder som undrar.

Anders Rolfsson
mjölkbonde och ordförande för Skånemejerier ekonomisk förening

Anders Rolfsson.
Anders Rolfsson. Foto: Privat
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons