Annons

Arla: Inte möjligt att behålla förpackningen

I det längsta har vi på Arla försökt att behålla de gamla maskiner som tillverkar förpackningen Tetra Brik, men de senaste åren har det varit svårt att hitta reservdelar till dessa förpackningsmaskiner. Maskinerna tillverkas helt enkelt inte längre, skriver Arlas presschef Erik Bratthall i ett svar på Filip Johnssons öppna brev.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Erik Bratthall svarar på kritik mot att förpackningen Tetra Brik (bilden) försvinner från sortimentet.

Foto: Pressbild, Christine Olsson/TTBild 1 av 1

Erik Bratthall svarar på kritik mot att förpackningen Tetra Brik (bilden) försvinner från sortimentet.

Foto: Pressbild, Christine Olsson/TTBild 1 av 1
Erik Bratthall svarar på kritik mot att förpackningen Tetra Brik (bilden) försvinner från sortimentet.
Erik Bratthall svarar på kritik mot att förpackningen Tetra Brik (bilden) försvinner från sortimentet. Foto: Pressbild, Christine Olsson/TT

REPLIK | PLAST

Filip Johnsson har helt rätt i att Arla velat hålla fast vid de gamla förpackningarna som kallas för Tetra Brik (SvD Debatt 21/2). Faktum är att Arla började använda dessa redan år 1962 i Sverige. Under de senaste åren har det varit svårt att hitta reservdelar till de förpackningsmaskiner som fyller Tetra Brik med yoghurt. Maskinerna tillverkas helt enkelt inte längre. I det längsta har vi försökt behålla dessa gamla maskiner men det går inte längre. Vi har haft stopp i produktionen vilket resulterat i missade leveranser och tomma hyllor i butikerna. Arla i Sverige var en av de producenter som längst höll kvar vid denna förpackningslösning. Det fanns ingen leverantör som skulle kunna leverera en ny Tetra Brik.

Annons
Annons

Konsumenter har efterfrågat en förpackning som kan förslutas. Tetra Top, med skruvkork, är den nya förpackningslösning vi har valt. Det är en bra förpackning som man kan till exempel kan skaka och lägga ner i kylskåpet. Genom att fälla ut flikarna i botten så kan man enkelt pressa resterna ur kartongen precis som med Tetra Brik. Överdelen separerar man lätt och kan då källsorteras.

Vi delar helt ditt engagemang när det gäller förpackningarnas klimatpåverkan och att minska användningen av fossil plast. Vår övergripande ambition är att minska klimatpåverkan från Arlas förpackningar med 25 procent fram till år 2020, jämfört med 2005. För att nå det målet måste vi fortsätta minska materialmängden i förpackningarna. Vi måste också fortsätta öka andelen förnybara förpackningsmaterial.

Tetra Top är en förpackning med mer än 2/3 andel växtbaserad råvara. Vi är dock inte nöjda förrän hela förpackningen är växtbaserad. Tillsammans med vår förpackningsleverantör Tetra Pak arbetar vi på att kunna erbjuda en helt förnybar variant av denna förpackning. Då kommer förpackningen till och med ha en lägre klimatpåverkan än Tetra Brik. Tyvärr har det uppstått förseningar. Under denna övergångsperiod kommer vi på Arla att klimatkompensera för skillnaden i koldioxidavtryck mellan den nya och den gamla förpackningen. Så fort Tetra Pak kan leverera en förpackning med större andel förnybart material så kommer vi att använda denna och på så sätt stegvis minska klimatavtrycket.

Erik Bratthall
presschef Arla Sverige

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons