Annons

Arla vill dela ut hela årsresultatet

Mejerikoncernen Arla har föreslagit att hela 2018 års vinst ska delas ut till lantbrukare. Arkivbild.
Mejerikoncernen Arla har föreslagit att hela 2018 års vinst ska delas ut till lantbrukare. Arkivbild. Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT

Sommarens torka har påverkat många svenska lantbrukare. Nu föreslår Arlas styrelse att hela nettovinsten för koncernen betalas ut till Arlas bönder.

Under strecket
TT
Publicerad

– Vi gör ett starkt halvårsbokslut och känner i det här skedet, med tanke på torkan att Arla behöver återinvestera i mjölkproduktionen, säger Helene Gunnarson, styrelseledamot i Arla.

Mjölkjätten Arla har 11 200 bönder, det vill säga ägare, i sju länder, däribland Sverige, Danmark och Tyskland.

Dagens förslag från koncernens styrelse innebär att ett förslag om att betala ut hela årsresultatet till ägarna kommer att läggas fram för Arlas stämma.

Skulle det högsta beslutande organet driva igenom styrelsens önskan kommer samtliga ägare att få dela på utdelningen. Dock inte lika.

– Utdelningen är efter hur mycket mjölk man har levererat och vilken sorts kvalitet mjölken har, säger Gunnarson till TT.

Arlas styrelse räknar med att nettoresultatet för 2018 kommer att ligga i intervallet 285–310 miljoner euro, cirka tre miljarder kronor.

"Storleken på utbetalningen hänger på att det inte är några större förändringar på resultatnivåer eller finansiella utsikter vid årets slut. Om förslaget godkänns kommer utbetalningen att följa den ordinarie tidplanen för efterlikviden i Arla, med utbetalning i mars 2019", skriver Arla i samband med sin delårsrapport.

Annons
Annons

Beskedet spreds redan på morgonen bland lantbrukarna innan det offentliggjordes.

– Det är naturligtvis väldigt välkommet, men även tillsammans med andra stöd kommer det inte att täcka förlusterna i år och kommande år, säger Kristian Gustafsson som driver mjölkgården Skradarve på södra Gotland.

Han har omkring 370 mjölkkor och ungdjur på gården och precis som många andra lantbrukare gör han en dyster ekonomisk prognos för det kommande året. Han kan sannolikt skörda vall en gång till i år, men det kommer inte i närheten av att täcka foderbehovet. Till det kommer bakslag även för andra grödor.

– Räknar jag ihop de minskade intäkterna och de ökade utgifterna blir det 600 000–700 000 kronor det här året, men det kommer att rulla vidare och skräckscenariot är att det växer till en miljon kronor.

Kristian Gustafsson påpekar att regeringen hittills aviserat stöd på sammanlagt 1,2 miljarder kronor, men den största hjälpen kommer inte från staten.

– Den största hjälpen kommer från lantbrukets egna föreningar som till exempel Arla, Lantmännen, Mellanskog och Hushållningssällskapet som verkligen stöttar oss.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons