Annons

”Arnault har förnedrat på synnerligen allvarligt sätt”

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault åtalas misstänkt för två våldtäkter. ”Bevisläget är robust och tillräckligt för åtal”, säger kammaråklagare Christina Voigt.

Under strecket
Publicerad

Jean-Claude Arnault.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

Jean-Claude Arnault.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Här är turerna kring Svenska Akademien
Jean-Claude Arnault.
Jean-Claude Arnault. Foto: Malin Hoelstad

Det blir åtal mot den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Det meddelade kammaråklagare Christina Voigt på tisdagen.

I november vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om att Jean-Claude Arnault, som i många år drivit kulturverksamheten Forum i Stockholm, utsatt dem för sexuella trakasserier, tafsande och våldtäkter. Ett antal kvinnor polisanmälde Arnault. I december inleddes en förundersökning.

I mars meddelade kammaråklagare Christina Voigt att delar av förundersökningen lades ned. Förundersökningen fortsatte dock i vissa delar.

Nu har åklagaren beslutat om åtal gällande två fall av våldtäkter som ska ha inträffat 2011.

– Det är oralt och vaginalt och det har varit med våld respektive utnyttjande av målsägandens hjälplösa tillstånd, säger Christina Voigt till TT.

Annons
Annons

Bevisningen består av sju vittnen, inklusive en professor i psykoterapi och en läkare, som enligt Voigt ger ett starkt stöd till målsägandes berättelse.

Det rör sig om händelser några år tillbaka, hur har det påverkat utredningen?

– Det är klart att det är alltid lite uppförsbacke när det rör sig om äldre händelser. Men jag gör ändå bedömningen bevisningen är tillräckligt stark, säger Christina Voigt till SvD.

Förhör har hållits med målsäganden, den misstänkte och ett flertal vittnen.

Jean-Claude Arnault är gift med Katarina Frostenson, ledamot av Svenska Akademien. Katarina Frostenson deltar tills vidare inte i Akademiens arbete.

I oktober 2011 ska Arnault med våld ha tvingat den målsägande kvinnan att utföra oralsex. Han har, enligt stämningsansökan, vid samma tillfälle genomfört ett samlag genom att otillbörligen utnyttja att målsäganden befann sig i ett hjälplöst tillstånd.

Arnault ska även i december samma år ha våld­tagit henne, detta när hon sov och således befann sig i ett hjälplöst tillstånd. 

– Min klient är lättad och nöjd över att åklagaren i dag väcker åtal angående våldtäkt. Det finns omfattande stödbevisning som ska prövas i domstol. Jag och min klient kommer biträda åtalet och vi kommer även föra skadeståndstalan. Min klient har mått mycket dåligt av händelserna och hon har blivit kränkt och förnedrad på ett synnerligen allvarligt sätt, säger kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz till SvD.

– Att åklagaren har beslutat att väcka åtal har gjort min klient både bestört och uppgiven. Han kan inte undandra sig misstanken att staten inte kunnat stå emot det drev som pågått mot honom, säger Jean-Claude Arnaults advokat Björn Hurtig till SvD.

Annons
Annons

– Vi är övertygade att vi i en domstolsprocess kommer kunna visa att han är oskyldig till det som påstås.

Kammaråklagare Christina Voigt konstaterar att ärendet fått mycket medial uppmärksamhet.

– Men jag gör en yrkesmässig bedömning utifrån det material jag har. Sedan är det tingsrätten som ska döma.

Författaren Gabriella Håkansson, som var en av de 18 kvinnor som anklagade Jean-Claude Arnault för sexuella övergrepp i DN:s artikel i november, är lättad efter åtalsbeskedet.

– Jag är jätteglad och nöjd att det äntligen blir ett åtal, det är vad jag velat hela tiden. Det var hela syftet med att gå ut i media och vittna om övergreppen, att samhällsapparaten skulle ta över. Det känns så viktigt att det blir en riktig rättslig prövning av Arnault, särskilt nu efter att det kommit en metoo-backlash och vissa kvinnors berättelser har ifrågasatts, säger hon.

– Jag känner sådan respekt för den målsägande, den av oss 18 kvinnor som har orkat driva detta under så många månader, och som kommer fortsätta kämpa med allt vad det kommer innebära i medial uppmärksamhet. Nu vädjar jag till media och allmänhet att man visar respekt för henne.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons