Annons

Arnault hotar stämma Wästberg efter intervju

Enligt ledamoten Per Wästberg ska tre författare väljas in i Svenska Akademien inom en månad. Det säger han i en intervju med La Repubblica där han även kallar Katarina Frostenson ”lögnerska” och Jean-Claude Arnault ”brottsling”. Enligt parets advokat Björn Hurtig anser de att uttalandet är förtal och överväger att vidta rättsliga åtgärder.

Under strecket
Publicerad

Per Wästberg och Jean-Claude Arnault.

Foto: Lars Pehrson och Malin Hoelstad

Per Wästberg och Jean-Claude Arnault.

Foto: Lars Pehrson och Malin Hoelstad
Per Wästberg och Jean-Claude Arnault.
Per Wästberg och Jean-Claude Arnault. Foto: Lars Pehrson och Malin Hoelstad

Per Wästberg träffade den italienska tidningen, La Repubblica i fredags, ett par timmar efter Svenska Akademien meddelat att det inte kommer delas ut något Nobelpris i litteratur i år. I intervjun säger han att tre författare kommer att väljas som nya medlemmar i Akademien inom en månad.

Han säger däremot inte vilka ledamöter som kommer ersättas. För drygt två veckor sedan meddelade kungen att han skulle ändra Svenska Akademiens stadgar för att göra det möjligt för ledamöterna att lämna permanent. Dagen efter sa Lotta Lotass till DN att hon skulle skicka in en begäran om utträde samma dag. Men så sent som i fredags sa den tillförordnade ständige sekreteraren, Anders Olsson, till TT att ”det inte är helt klart hur det är med hennes utträde”. Han sa också att det endast är Klas Östergren och Sara Stridsberg som formellt begärt utträde.

Annons
Annons

I intervjun med La Repubblica berättar Per Wästberg om uppgifterna om att flera namn på Nobelpristagare under åren ska ha läckts innan de presenterats.

– Akademien tar beslut om pristagaren en vecka före det avslöjas, och uppenbarligen förrådde någon hemligheten under den tiden. Vi misstänkte att det kunde vara Katarina Frostenson, hustrun till Jean-Claude Arnault, säger han.

Wästberg säger också att det funnits vetskap om Jean-Claude Arnaults påstådda övergrepp innan ett flertal kvinnor anklagade honom i DN i november förra året.

– Vi hade mer än en misstanke. Inte bara angående vadslagningen, utan också kring Jean-Claude Arnault intresse för unga kvinnor. Han var besatt av dem, han utövade utpressning mot dem genom att lova utställningar i gallerier och annat. Vi talade med Katarina Frostenson om det, och hon gav oss sin försäkran. Hon menade att det var skvaller som medvetet hade spridits för att svartmåla hennes man. Hon fyllde oss med lögner. Hon är en lögnerska, och han en brottsling, säger han i intervjun med La Repubblica.

Jean-Claude Arnaults advokat Björn Hurtig skriver i ett mejl att hans klient anser att såväl han som hans hustrun allvarligt förtalats genom uttalandet.

”Det som påstås tillbakavisas alltså som rent förtal och min klient kommer nu att för egen del att överväga om han ska vidta rättsliga åtgärder för att komma tillrätta med den häxjakt som bedrivs mot honom och hans hustru”, skriver Björn Hurtig i ett mejl till SvD.

SvD har sökt Per Wästberg, Anders Olsson och Lotta Lotass.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons