Rosanna Arquette.
Rosanna Arquette. Foto: Malin Hoelstad

Arquette: Jag har berättat om Weinstein i åratal

Rosanna Arquettes kamp mot sexismen ödelade hennes egen karriär. Nu är skådespelaren på Sverigebesök för att ta emot Stockholms filmfestivals Achievement Award.

Publicerad

Rosanna Arquette sitter i en soffa i en liten svit på Strand hotell, festivalens högkvarter. Kring hennes hals dinglar ett guldsmycke med bokstäverna ”RESIST” (motstånd). Bara några dagar tidigare har hon gripits av amerikansk polis i Washington DC, då hon tillsammans med väninnan Jane Fonda protesterade mot presidentens beslut att låta USA dra sig ur Paris-avtalet. Fonda fick tillbringa natten i fängelse, men fortsätter sina protester, inspirerade av Greta Thunberg.

Rosanna Arquette grips av polis under en klimatdemonstration i Washington.
Rosanna Arquette grips av polis under en klimatdemonstration i Washington. Foto: Erin Scott/TT

– Jag nämner honom inte vid namn, säger Rosanna Arquette. Han har byggt sig en mur kring Vita huset så man kan inte kan protestera där längre. Men vi är mitt i en revolution, där unga och kvinnor är lågan. Och männen kommer inte att vinna. Det är över, deras enda lösning är att gå med oss. Upproret kommer inte att avta, hur mycket de än försöker tysta oss.

Hon är här för att ta emot Stockholm filmfestivals Achievement Award 2019. Den amerikanska skådespelerskan blev mångas favorit under 1980-talet då hon spelade charmigt vimsig och tjejigt cool i filmer som ”Det stora blå”, ”En natt i New York” och ”Susan, var är du?”. Under det senaste decenniet har hon snarare gjort sig känd för sitt arbete för kvinnors rättigheter i Hollywood, en kamp som inleddes med dokumentärfilmen ”Searching for Debra Winger”, om en skådespelare som oväntat drog sig undan när hon stod på toppen av sin karriär. Under de senaste åren har Rosanna Arquette varit en av dem som har stått längst fram på barrikaderna i det amerikanska metoo-uppropet.

Annons
Rosanna Arquette är årets mottagare av Stockholm filmfestivals Achievement Award.” Hennes politiska engagemang och mod har gjort henne till en ikon och en förebild för att sätta gränser mot förtryck och sexism,” lyder en del av motiveringen.
Rosanna Arquette är årets mottagare av Stockholm filmfestivals Achievement Award.” Hennes politiska engagemang och mod har gjort henne till en ikon och en förebild för att sätta gränser mot förtryck och sexism,” lyder en del av motiveringen. Foto: Malin Hoelstad

Och Rosanna Arquette brinner när hon pratar. Tiden vi har räcker inte till för alla ord hon behöver få ur sig. De forsar ur munnen på henne – hon är äntligen lyssnad på.

– Harvey Weinstein fick NBC att lägga ned avslöjandet om honom. Men vet du vad? Om du våldtar, så kommer det att avslöjas. Så är det bara.

Hon var en av de första som vittnade offentligt om filmproducenten Harvey Weinsteins övergrepp och maktstrukturerna i Hollywood. I en lång artikel i The New Yorker, publicerad i oktober 2017, berättar Rosanna Arquette om ett sexuellt övergrepp Weinstein utsatte henne för under det tidiga 90-talet. Hon var ung och på allas läppar, med en lysande karriär framför sig. Men efter att hon värjt sig mot hans aggressiva närmanden blev hennes liv annorlunda. Hon upplevde sig svartlistad, fick ett rykte om sig att vara besvärlig och efter några år avtog hennes filmkarriär.

Annons
Harvey Weinstein i april i år. I januari nästa år ska han ställas inför rätta.
Harvey Weinstein i april i år. I januari nästa år ska han ställas inför rätta. Foto: Louis Lanzano/TT

I januari 2020 ska Weinstein ställas inför rätta, bland annat för ett antal våldtäkter.

– Jag kommer att vara där och stötta de våldtagna kvinnorna, i allt jag kan, säger Rosanna Arquette.

Vad vad det som fick dig att slutligen berätta offentligt om vad Weinstein utsatt dig för?

– Jag har berättat om det i åratal! Och blivit tillsagd att hålla tyst om det. Oh my god, jag har berättat det för så många personer. Agenter, tjejkompisar, Jane, journalister, kollegor, så många. Det är helt galet hur mycket kontakter Harvey Weinstein har, som gör allt för att tysta ner.

En knapp månad efter Arquettes vittnesmål skrev skådespelaren Sofia Helin, inspirerad av det som hände i USA, ett meddelande i en Facebook-grupp där hon skildrade sexismen och det sexuella våldet i den svenska skådespelarbranschen. I dagarna som följde översvämmades hon av liknande vittnesmål från sina kollegor. Tillsammans med Svenska Dagbladets redaktörer Malena Rydell och Erika Hallhagen bestämde sig Sofia Helin och kollegorna för att publicera kvinnliga skådespelares vittnesmål om sexuellt våld i branschen, det som blev uppropet #tystnadtagning.

Annons
Skådespelaren Sofia Helin var en av initiativtagarna till #tystnadtagning. Den amerikanska motsvarigheten heter #timeisup.
Skådespelaren Sofia Helin var en av initiativtagarna till #tystnadtagning. Den amerikanska motsvarigheten heter #timeisup. Foto: Staffan Löwstedt

– Jag är mest stolt över att det blev så brett, att fler branscher följde, allt i från #Intedinhora till juristernas upprop. Samlat blev det ett så stort skrik att det inte gick att ignorera, säger Sofia Helin två år senare.

Under Stockholm Filmfestival har hon, Eva Röse och Alexandra Rapaport delat ut Bronshästen till Rosanna Arquette och dessutom haft en middag tillsammans med henne, där de kunnat prata om sin erfarenheter av metoo. Arquette har fått ta del av engelska översättningar av texterna från tystnadtagning.

– Vi vet ju inte vad det landar i konkret, men förhoppningen är att knyta band, inspireras och stärkas av varandra, säger Eva Röse.

Skådespelaren Eva Röse var en dem av som delade ut Bronshästen till Rosanna Arquette.
Skådespelaren Eva Röse var en dem av som delade ut Bronshästen till Rosanna Arquette. Foto: Staffan Löwstedt
Annons

I USA har kvinnor i Hollywood samlats under hashtaggen timeisup och gjort liknande manifestationer som sina svenska kollegor. Men de stora skalven har kommit efter avslöjanden som det om Weinstein. Nyligen kom filmen ”Untouchable” (som visas med titeln ”Rovdjuret” på SVT 17/11) samt böckerna ”She said” och ”Catch and kill” där journalister på New York Times respektive The New Yorker berättar om sina avslöjanden om filmmogulen. Storyn om Weinstein, och hans nätverk av beskyddare, blottläger strukturerna på ett obehagligt tydligt sätt. Men både Sofia Helin och Eva Röse tycker att den svenska modellen, där själva uppropen fokuserat på strukturerna och kulturen som skyddat, är bättre än att fokusera på och hänga ut enskilda individer.

–  Den amerikanska vägen är naturligtvis väldigt betydelsefull, eftersom det som de gör har en så stor påverkan. Men när det är så väldigt fokuserat på exempelvis Harvey Weinstein, så riskerar man att många andra liksom slipper och pustar ut. ”Weinstein försvann, Epstein försvann, puh, då är vi fine”. Jag tycker det vi gjorde är att gå djupare, och jag sätter en stor ära i att vårt sätt var icke-tabloidartat, vi gjorde det utan namn som media kunde hugga på, säger Eva Röse, men tillägger att hon som privatperson ibland känner annorlunda:

Annons

– Jag, Eva, har knutit mina nävar i raseri över hur folk kommer undan. Men jag tror på det medmänskliga i att hålla höjden i debatten.

Sofia Helin är också kluven.

– Jag känner till historier som verkligen borde komma ut, som nu inte gör det. Och det är tyvärr till viss del en effekt av hur media hanterat de uthängningar som har skett. I dag ges det väldigt stor plats till de män som går ut och tycker synd om sig själva. Det är inte någonting som borde ske offentligt, det kan de göra i andra forum, säger hon.

Även om metoo, Greta Thunberg och unga människors engagemang ger Rosanna Arquette hopp om framtiden ser hon den också som dystopisk. Oberoende av varandra, gör hon och Eva Röse precis samma analys när de formulerar samtidens största hot mot ett jämställt samhälle.

– Jag klandrar porren, säger Arquette. I dag har barn och unga en direkt access till mörk, avancerad och vriden porr på sina telefoner. Utan att vuxna ens märker det har denna våldsamma porr blivit djupt inbäddad – hos våra barn! Vi måste börja med det problemet.

Annons

Eva Röse, som är mamma till fyra pojkar, ser sitt eget engagemang i organisationen Porrfri barndom som extra viktigt.

Rosanna Arquette har medverkat i över 70 filmer, bland annat ”Pulp Fiction” och ”Susan var är du?”
Rosanna Arquette har medverkat i över 70 filmer, bland annat ”Pulp Fiction” och ”Susan var är du?” Foto: Malin Hoelstad 

– Vi kan inte prata om metoo utan att prata om den lavin av förtryck och nya strukturer som kommer, och som vi gamla inte har en jävla aning om. Det skrämmer mig att våra barn kan råka få filmer där åttaåriga flickor blir piskade, när de egentligen skulle se nåt klipp från VM i fotboll. Och det skrämmer mig att föräldrar inte ens vet vad Snapchat är, och att ingen i vår ålder egentligen har någon aning om vad tillgången till porr innebär för en hel generation, säger hon.

Och även om de tre skådespelarna är överens om att mycket har hänt under de senaste två åren, så framhäver de också det starka motståndet. Rosanna Arquette har tidigare berättat om hur Weinstein anlitat det israeliska säkerhetsföretaget Black Cube för att spionera på henne, i sina försök att stoppa avslöjanden. Hon är övertygad om att hon fortfarande är övervakad.

– Men jag bryr mig inte, jag är som en öppen bok. Läs alla mina email, gör vad ni vill. Jag har sett till att allt som finns att berätta finns i tryggt förvar, och hos journalister. 

Hon säger att det fortfarande finns många fler incidenter kvar att avslöja.

– Om någonting någonsin händer mig kommer berättelserna ändå att komma ut, från mig och från många andra. Det är inte över.

Rosanna Arquette grips av polis under en klimatdemonstration i Washington.

Foto: Erin Scott/TT

Rosanna Arquette är årets mottagare av Stockholm filmfestivals Achievement Award.” Hennes politiska engagemang och mod har gjort henne till en ikon och en förebild för att sätta gränser mot förtryck och sexism,” lyder en del av motiveringen.

Foto: Malin Hoelstad

Harvey Weinstein i april i år. I januari nästa år ska han ställas inför rätta.

Foto: Louis Lanzano/TT

Skådespelaren Sofia Helin var en av initiativtagarna till #tystnadtagning. Den amerikanska motsvarigheten heter #timeisup.

Foto: Staffan Löwstedt

Skådespelaren Eva Röse var en dem av som delade ut Bronshästen till Rosanna Arquette.

Foto: Staffan Löwstedt

Rosanna Arquette har medverkat i över 70 filmer, bland annat ”Pulp Fiction” och ”Susan var är du?”

Foto: Malin Hoelstad