Annons

Artisterna som vågat säga nej till Spotify

Trots att Spotify kan locka med 140 miljoner lyssnare har många stora namn gett den svenska musikjätten kalla handen genom åren. Men frontmannen för ett av historiens mest färgrika band har faktiskt tagit företaget i försvar.

Under strecket
Publicerad

Taylor Swift ställde till det för Spotify.

Foto: Evan Agostini/TT Bild 1 av 3

Drake, Taylor Swift och Dr Dre.

Bild 2 av 3

Drake

Foto: Jonathan Short/AP Bild 3 av 3

1 / 8

Taylor Swift ställde till det för Spotify.
Taylor Swift ställde till det för Spotify. Foto: Evan Agostini/TT
Drake, Taylor Swift och Dr Dre.
Drake, Taylor Swift och Dr Dre.

1) Drake

Drake
Drake Foto: Jonathan Short/AP

En av de hetaste artisterna som nobbat Spotify är den kanadensiska rapparen Drake. Med låtar som ”Work” och ”One Dance” blev han 2016 Spotifys mest spelade artist för andra året i rad med nästan fem miljarder strömmar.

Men trots det har Drake inte alltid varit Spotify helt trogen. Hans bästsäljande album ”The Views” släpptes förra året först exklusivt på Spotifys största rival, Apple Music.

Annons
Annons

Taylor Swift

Foto: Evan Agostini/AP Bild 1 av 1

2 / 8

2) Taylor Swift

Taylor Swift
Taylor Swift Foto: Evan Agostini/AP

En annan superstjärna som ibland gjort livet svårt för Spotify är den 28-åriga amerikanskan sågerskan Taylor Swift. För några år sedan väckte hon stor uppståndelse när hon plockade bort sina album från Spotify.

I en intervju med Yahoo förklarade hon varför: ”Jag vill inte att mitt livsverk ska vara del av ett experiment som jag inte tycker kompenserar låtskrivarna, producenterna och artisterna bakom musiken på ett rättvist sätt”. Men i somras återvände Taylor Swift till slut till Spotify.

Annons
Annons

Jay-Z

Foto: Scott Roth/AP Bild 1 av 1

3 / 8

3) Jay-Z

Jay-Z
Jay-Z Foto: Scott Roth/AP

Får två år sedan pungade den amerikanska rapparen Jay-Z ut med nästan 500 miljoner kronor för att ta över kontrollen av det norska bolaget Aspiro. Aspiro hade bara några månader tidigare startat en konkurrent till Spotify – Tidal som också ägs av ett drygt dussin stora artister som Madonna, Rihanna och Alicia Keys. Som ett resultat finns bara några få av Jay-Z:s låtar tillgängliga på Spotify.

Jay-Z är gift med den amerikanska popdrottningen Beyoncé som också hon är delägare i Tidal. Många av Beyoncés gamla låtar finns tillgängliga på Spotify men till exempel inte hennes senaste album, Lemonade.

Annons
Annons

Prince

Foto: IBL Bild 1 av 1

4 / 8

4) Prince

Prince
Prince Foto: IBL

En av artisterna som anslöt sig till Tidal var Prince. Något åt före sin tragiska död tog den amerikanska artisten bort all sin musik från alla streamingtjänster, förutom just Tidal, eftersom han (som många andra) tyckte att låtskrivarna och artisterna tjänade för lite.

Men sedan förra året kan man återigen hitta Princes musik på Spotify efter ett domstolsbeslut om att hans tillgångar ska säljas av för att betala av dödsboets skatteskulder som enligt Techcrunch uppgick till nästan 100 miljoner dollar.

Annons
Annons

Garth Brooks (i bakgrunden)

Foto: Mark Humphrey/AP Bild 1 av 1

5 / 8

5) Garth Brooks

Garth Brooks (i bakgrunden)
Garth Brooks (i bakgrunden) Foto: Mark Humphrey/AP

Trots avhopp och högljudda protester från många artister om att det få som i stort sett helt valt bort Spotify. En av dem är dock amerikanska country-legenden Garth Brooks som bara har en handfull med låtar på Spotify. Garth Brooks har nämligen har varit extremt negativt inställd till streamingtjänster, och till och med liknat YouTube vid ”djävulen”.

För några år sedan startade han en egen musiktänst ”Ghost Tunes”. Tjänsten som skulle konkurrera med iTunes blev för ett år sedan dock köpt av streamingtjänsten Amazon Music Unlimited som nu har exklusiva rättigheter till Garth Brooks musik.

Annons
Annons

Dr. Dre

Bild 1 av 1

6 / 8

6) Dr. Dre

Dr. Dre
Dr. Dre

En annan artist som knappt syns på Spotify är hip-hop kungen Dr. Dre. På Spotify finns bara ett av hans många album. Vad är då skälet till detta? Jo, Dr. Dre var en av grundarna till en annan Spotify konkurrent, Beats Electronics, vars streamingtjänst Beats Music slukades upp av Apple Music.

Annons
Annons

Magnus Uggla

Foto: Mats Bäcker Bild 1 av 1

7 / 8

7) Magnus Uggla hotade....

Magnus Uggla
Magnus Uggla Foto: Mats Bäcker

Flera svenska artister har också klagat högljutt på de ersättningar som Spotify ger låtskrivare och artister. Enligt Expressen valde artister som Robyn, Sarah Dawn Finer och Malena Ernman initialt bort Spotify.

Men ett av de kanske mest uppmärksammad utspelen kom inte långt efter att streamingtjänsten lanserades för tio år sedan. Magnus Uggla hotade då med ta bort all sin musik från tjänsten med motiveringen:”Jag har tjänat lika mycket på sex månader som en halvdan gatumusikant drar in på en dag”. Magnus Uggla lämnade till slut dock aldrig tjänsten.

Efter nyheten tidigare i år att Spotify ansökt om börsnotering tog kritiken ny fart. Bland andra Tommy Körberg beklagade sig till Expressen över att artisterna fortfarande får för lite betalt.

– De måste städa upp det där. Så de betalar för upphovsrätten ordentligt, sa musikalveteranen till tidningen.

Annons
Annons

Bono

Foto: Rich Fury/AP Bild 1 av 1

8 / 8

8) ...men Bono har försvarat Spotify

Bono
Bono Foto: Rich Fury/AP

Det finns dock artister som har försvarat Spotify. En av dem är Bono, frontman för det legendariska irländska rockbandet U2.

På en konferens för några år sedan sa han enligt the Guardian: ”När människor klagar på Spotify: Spotify ger upp 70 procent av alla sina intäkter till rättighetsägare. Det är bara att folk inte vet var pengarna är eftersom skivbolagen inte har varit transparenta”.

Han prisade också Spotify och andra streamingtjänster för att hjälpa till att sprida det irländska rockbandets låtar.

– Jag ser steamingtjänster som spännande sätt att nå ut till människor. Till syvende och sist är det det som vi vill, sa Bono.

Annons
Annons
Annons
Annons