Annons

Artisternas nya stress: Fula Instagrambilder

Ray Winkler, som bland annat har jobbat med designen av Beyoncé och Jay Z:s gemensamma turné "On the run II", berättar för Rolling Stone Magazine om hur viktigt det har blivit att ta se till ge publiken möjlighet att ta snygga Instagrambilder under en konsert. Arkivbild.
Ray Winkler, som bland annat har jobbat med designen av Beyoncé och Jay Z:s gemensamma turné "On the run II", berättar för Rolling Stone Magazine om hur viktigt det har blivit att ta se till ge publiken möjlighet att ta snygga Instagrambilder under en konsert. Arkivbild. Foto: Robin Harper/AP/TT

Att stora konserter kräver mycket förberedelser och planering är inte nytt. Men visste du hur mycket energi som läggs på att konserten ska se snygg ut – på Instagram?

– Showen startar sekunden då någon tar en bild av den, säger Ray Winkler till Rolling Stone Magazine.

Under strecket
TT
Publicerad

Ray Winkler, som bland annat har designat Beyoncé och Jay-Z:s turné "On the run II", menar att konserter inte längre börjar när lamporna tänds eller när ridån går upp. I stället är Instagramögonblicket, den moderna motsvarigheten till det klassiska uttrycket Kodak moment, en viktig aspekt att ta hänsyn till när man planerar en föreställning.

– Att få till det ögonblicket, att försäkra sig om att showen ser imponerande och lockande ut innan den ens har börjat. Det är en utmaning man inte skulle ha funderat över för tio år sedan, säger Winkler i intervjun från i somras.

Han får medhåll av konsertdesignern LeRoy Bennett, som har arbetat med bland andra Madonna, Prince, Lady Gaga och Paul McCartney. Bennett säger dessutom att det framför allt är artisterna själva som funderar över hur de kommer att porträtteras i sociala medier.

– Sociala medier gör många artister bekymrade över Instagramögonblicket, över att försäkra sig om att deras bilder är de bästa, säger han till samma tidning.

Ett problem är att alla i publiken inte har samma fotovinkel mot scenen, vilket gör det svårt att försäkra sig om att mobilbilderna blir bra.

– Så några kommer att ta bättre bilder än andra, och artisten inser det och tycker att "det här är förfärligt!". Det finns en gräns för hur mycket man kan kontrollera.

Men man kan inte offra liveshowen för att få till ett bra Instagramögonblick. Och allra helst skulle Bennett vilja att publiken inte fotograferade alls under konserterna.

– Det kan vara ett riktigt jobbigt problem när det gäller hur man ljussätter saker från sidan, för artisterna kommer att titta på bilderna på Instagram och bli upprörda och tro att det är så de ser ut på scenen, när det egentligen bara handlar om att någon har tagit en dålig bild, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons