Annons

Ärvde Elvis hårlockar – sålde för otrolig summa

Foto: REX/TT

Listan över rekordförsäljningar kantas förutom de extraordinära priserna, även av en hel del märkliga sidohistorier och omständigheter. Här har ni några av världens dyraste föremål, utifrån diverese kategorier.

Under strecket
Publicerad
Foto: E-Press/TTBild 1 av 1

1 / 9

Foto: E-Press/TT

Monroes födelsedagsklänning

När Marilyn Monroe i maj 1962 levererade en födelsedagssång för president John F Kennedy bar hon en hudfärgad och diamanttäckt klänning. Enligt legenden satt den så tajt att Monroes sades ha blivit insydd i den.

37 år senare såldes den på auktion för det dåvarande rekordpriset på drygt 12 miljoner kronor. År 2016 var det dags igen när Ripleys Believe It or Not! köpte samma klänning för omkring 46 miljoner kronor.

Födelsedagsklänningen hade skräddarsytts av Jean Louis och kostade ursprungligen omkring 115 000 kronor.

Annons
Annons
Foto: Eli Lucero/TTBild 1 av 1

2 / 9

Foto: Eli Lucero/TT

Religion slog vetenskap

Fram till 2017 var Leonardo da Vincis anteckningsbok Codex Leicester den dyraste boken att någonsin säljas. Den köptes av Bill Gates 1994 för närmare 300 miljoner kronor.

De vetenskapliga anteckningarna fick dock 2017 se sig slagna av originalanteckningarna till Mormons bok från 1830. De köptes av det största mormonsamfundet, Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, för närmare 340 miljoner kronor.

Köpet kunde genomföras tack vare donationer från samfundets medlemmar.

Annons
Annons
Foto: REX/TTBild 1 av 1

3 / 9

Foto: REX/TT

Hårlock för över miljonen

I november 2002 såldes en hårslinga från Elvis för omkring 1,1 miljoner kronor. Säljaren var en gammal vän till sångarens frisör, Homer ”Gill” Gilleland, som hade ärvt hårlocken av frisören när denne dog 1995.

Gill reste tillsammans med Elvis i över 20 år och det var han som färgade den då blonde Elvis hår svart och gav honom hans karaktäristiska frisyr.

I samband med försäljningen gjordes inget DNA-test utan budgivarna fick nöja sig med utlåtanden från Elvis-experten John Heath, och John Reznikoff, expert på kändishår.

Annons
Annons
Foto: Shizuo Kamboyashi/TTBild 1 av 1

4 / 9

Foto: Shizuo Kamboyashi/TT

Sportbilen som närmar sig miljarden

Världens dyrast bil att säljas på auktion är en Ferrari 250 GTO från 1962. Den såldes i augusti 2018 för omkring 463 miljoner kronor.

Mellan 1962 och 1964 tillverkades totalt 36 exemplar av den klassiska sportbilen som vann GT-klassen i sportvagns-VM under samma period.

En annan GTO från 1963 ska också har sålts sommaren 2018 i en privat affär för omkring 765 miljoner kronor.

Bilmodellen får därmed klassas som världens dyraste och Ferrari-experten Marcel Massini har tippat att miljardvallen kommer att spräckas senast 2023.

Annons
Annons
Foto: Richard Lewis/TTBild 1 av 1

5 / 9

Foto: Richard Lewis/TT

Hertigens badmintonskåp

Tidernas dyraste möbel är Badmintonskåpet som tillverkades i Florens under 1720-talet. Skåpet beställdes av den då 19-årige hertigen av Beaufort för att stå i familjeslottet Badminton i Gloucestershire.

Skåpet är närmare fyra meter högt och tog sex år att bygga. Under skapandeprocessen var inte mindre än trettio experter deltaktiga.

När släktingar till hertigen, Henry Somerset, sålde skåpet 1990 fick de omkring 100 miljoner kronor. År 2004 var det dags igen och denna gång fick säljaren omkring 351 miljoner kronor.

Annons
Annons
Foto: Rights Managed/TTBild 1 av 1

6 / 9

Foto: Rights Managed/TT

Den ovärderliga diamanten

Koh-i-noor, vilket på persiska betyder berg av ljus, är en av världens största diamanter med sina 105,6 karat. Diamanten tillhör sedan mitten av 1800-talet det brittiska kungahuset och 1937 monterades den in i drottningkronan, inför drottning Elizabeths kröning.

Ursprungligen kommer Koh-i-noor från Indien. Däremot vet ingen exakt var och när den upptäcktes. Enligt vissa är den över 5 000 år gammal och förekommer i den heliga skriften Bhagavata Purana.

Genom dess historia har diamanten erövrats, stulits och givits som gåva och det finns därför inget officiellt pris på den.

Många brukar också benämna Koh-i-noor som ovärderlig, men enligt Worthy.com ska det brittiska kungahuset ha värderat den till någonstans mellan 96 och 122 miljarder kronor.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

7 / 9

Foto: TT

Baseballtröja från 20-talet

Den legendariska baseballspelaren Babe Ruth slog så gott som alla tänkbara rekord under sin karriär. Och trots att han varit död sedan 1948 fortsätter hans tillhörigheter att än i dag sätta nya rekord.

I juni 2019 såldes Babes Ruths matchtröja från slutet på 20-talet när han spelade för New York Yankees. Rekordpriset landade på omkring 54 miljoner kronor.

Därmed slogs det tidigare rekordet på omkring 42 miljoner kronor för Babe Ruths matchtröja från 1920.

Annons
Annons
Foto: Mediapunch/REX/TTBild 1 av 1

8 / 9

Foto: Mediapunch/REX/TT

Skivan som köptes av ”USA:s mest hatade man”

Den överlägset dyraste skivan som sålts är Wu-Tang Clans album, Once Upon a Time in Shaolin, från 2015. Skivan är den enda kopian som någonsin producerats och i köpet ingick ett kontrakt där köparen förbjöds att tjäna pengar på musiken under de kommande hundra åren.

Köparen visade sig vara Martin Shkreli, tidigare vd för Turing Pharmaceuticals. Även känd som ”USA:s mest hatade man” efter att ha chockhöjt priset på läkemedlet Daraprim, som bland annat används för aidspatienter, med 5 000 procent.

Shkreli betalade omkring 19 miljoner kronor för albumet. Efter att han 2017 dömts till 20 års fängelse för bedrägeri sålde han albumet på Ebay för närmare 10 miljoner kronor.

Annons
Annons
Foto: Kirsty Wigglesworth/TTBild 1 av 1

9 / 9

Foto: Kirsty Wigglesworth/TT

Rekordtavlan som försvann

Leonardo da Vincis ”Salvator Mundi” såldes 2017 på Christies i New York för omkring 4,35 miljarder kronor. Tavlan föreställer Jesus och målades för Ludvig XII av Frankrike i början på 1500-talet.

Rekordköpet gjordes av den saudiska prinsen Badr bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan som tros ha gjort det å kronprinsen Mohammed Bin Salmans vägnar.

Delar av konstverkets historia är okänd och under 1900-talet trodde man länge att målningen var gjord av da Vincis assistent eller att det var en kopia. Än i dag går åsikterna i sär om det verkligen är da Vinci som målat den eller inte.

Sedan verket såldes 2017 har ingen sett av det. Till en början kommunicerades det att tavlan skulle ställas ut på Louvren i Abu Dhabi, men så har inte blivit fallet.

De flesta spekulationer rör att tavlan befinner sig i ett förvar i Genève eller ombord kronprinsens lyxjakt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons