Annons

Janerik Larsson:Åsa Linderborg är inte längre vänster

Foto: Bendiksby, Terje / TT NYHETSBYRÅN

I serien ”Därför är jag vänster” på Aftonbladets kultursida skriver i dag kulturchefen Åsa Linderborg ”Jag har slutat att kalla mig vänster”.

Under strecket
Publicerad

Som skäl anger hon detta:

25 procent av alla som röstar på nyliberala Centerpartiet definierar sig som vänster. Många inom vänstern tror att DN är en vänstertidning. Begreppsförvirringen är så stor nu att jag har slutat kalla mig vänster.

I stället kallar hon sig socialist. Läser man texten förstår man att den etikett som egentligen vore adekvat är kommunist.

Men hur som helst slutar hon så här:

Jag är socialist för att jag anser att vi ska äga och bestämma gemensamt. Alla andra sätt att organisera sam­hället är mer eller mindre ojämlika och orättvisa – och dömda att förr eller senare gå under.

Det finns nu en gedigen erfarenhet av socialismens och kommunismens verklighet. Dagsaktuellt är eländet i Venezuela där diktaturen söker göra det Linderborg drömmer om.

De samhällen som med viss framgång i dag använder etiketten socialistisk / kommunistisk är likt Kina i praktiken marknadsekonomier med stark politisk styrning och gigantisk ojämlikhet.

Sovjets och de östeuropeiska kommuniststaternas fall hör nu till historien men det är en historia väl värd att minnas.

Det enda trygga i sammanhanget är att sannolikheten att Linderborgs drömsamhälle kommer att förverkligas i Sverige är närmast obefintlig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons