Annons

Janerik Larsson:Åsa Linderborg överens med Donald Trump

 Åsa Linderborg, kulturchef Aftonbladet
Åsa Linderborg, kulturchef Aftonbladet Foto: Pontus Lundahl
Under strecket
Publicerad

Aftonbladets kulturredaktör Åsa Linderborg är pålitlig i minst ett avseende. Hon har noll koll på hur ekonomi fungerar.

I det avseendet har hon lustligt nog påtagliga likheter med USAs president. Linderborg och Trump är båda överens om att den struktur för en samhällsekonomiskt effektiv samverkan som i ett halvsekel skapat globalt välstånd är av ondo.

I Aftonbladet idag ekar hon Trump:

Frihandelsavtalen lobbas in som en förutsättning för demokratin – i våra nyorwellska tider anses ju kapitalets väl och ve vara demokratins själva fundament – men ingenting kan vara mer osant. I själva verket är frihandelsavtalen ett av många sätt att spika fast den ekonomiska politiken; oavsett vilken regering som kommer till makten så ska avtalen gälla.

Kommunisten och den nationalistiske isolationisten har detta gemensamt, men Trump är åtminstone en smula slugare eftersom hans tanke är att stärka USAs makt på alla andra länders bekostnad.

Det är värt att komma ihåg att det som kallas populism - vare sig vänster eller höger eller som i Italien i en gemensam regering - saknar förutsättningar för framgångsrikt samhällsbygge.

Att vika undan för dess tankar - t ex genom att förespråka diffust formulerade folkomröstningar - är ingen väg annat än till elände.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons