Annons

Åsa Waldau i fokus – nya Knutbymålet på 3 minuter

Åsa Waldau, även känd som Kristi brud, i Uppsala tingsrätt.
Åsa Waldau, även känd som Kristi brud, i Uppsala tingsrätt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

2004 rullades Knutbydramat upp, bestående av mord, sex och en sektliknande församling. Nu riktas hela Sveriges blickar mot den lilla orten igen när en ny rättegång startar. Huvudperson: Åsa Waldau, även kallad Kristi brud.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den nya rättegången startar i Uppsala tingsrätt idag.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

Rättegång, igen? Är inte detta uppklarat för länge sedan?

Ja, och nej. 2004 dömdes den dåvarande pastorn Helge Fossmo till livstids fängelse för att anstiftan till mord på sin fru samt för anstiftan till försök till mord.

Den så kallade barnflickan Sara Svensson, dömdes till rättspsykiatrisk vård för mordet på Fossmos fru samt mordförsök på deras granne. Svensson erkände men senare framkom att hon manipulerats av pastorn och agerat på hans uppdrag. Det visade sig också att Helge Fossmo hade en relation både med barnflickan och med grannens hustru.

En annan pastor Åsa Waldau, även kallad Kristi brud eftersom hon påstods stå i direktkontakt med Gud, blev också rikskänd. När hon med start i dag ställs till svars är det inte inför en högre makt, utan i Uppsala tingsrätt, tillsammans med två andra tidigare pastorer.

Vad handlar den nya rättegången om?

Efter Knutbydramat för 16 år sedan blev Åsa Waldau något av en mediekändis som bjöds in till underhållningsprogram i teve. Bland annat möttes hon och Baywatchstjärnan David Hasselhoff i SVT–succén ”Skavlan”.

”Så, varför är du känd egentligen?” frågade ”The Hoff”, vänd mot Åsa Waldau, varpå det blev alldeles tyst i studion innan hon sprack upp i ett leende:

Annons
Annons

Den nya rättegången startar i Uppsala tingsrätt idag.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

”Det skulle ta en hel livstid att förklara.”

Bortom strålkastarna höll Åsa Waldau Knutbyförsamlingen i ett järngrepp och hon misstänks för att ha utsatt sex församlingsmedlemmar för misshandel under åren 2014-2016. Bland annat anklagas hon för att ha bitit en kvinna i nacken och klöst henne. ”Det kändes som att jag blev överfallen av ett vilddjur”; har offret berättat enligt SVT. Waldau avfärdar det hela som en lögn och har beskrivit händelsen som en ”andlig strid”.

Utöver Waldau är den tidigare pastorn Peter Gembäck åtalad för misshandel och olaga tvång efter att ha anmält sig själv. Gembäck har tidigare sagt till SvD att han hoppas bli dömd, men helst inte till fängelse. Dessutom är en annan tidigare pastor åtalad för misshandel och sexuellt utnyttjande av en 17–åring.

Hur länge kommer det pågå den här gången?

Den nya rättegången startar i Uppsala tingsrätt idag.
Den nya rättegången startar i Uppsala tingsrätt idag. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Uppsala tingsrätt har avsatt hela tolv dagar åt rättegången som väntas pågå till den 12 februari. Flera målsäganden och vittnen ska höras. Men samtidigt klämtar klockan: en misshandel som Waldau anklagats för har redan preskriberats då tidsgränsen är fem år. Rättegången kommer hållas bakom stängda dörrar av hänsyn till den målsäganden som är 17 år.

Vad har hänt med de som dömdes i första vändan 2004?

Samtidigt som nya pastorer riskerar att åka in, är den gamla på väg ut. I höstas fick Helge Fossmos sitt livstidsstraff omvandlat till 26 år. I praktiken betyder det att han kan vara ute redan nästa år då praxis är att avtjäna två tredjedelar av påföljden.

Örebro tingsrätt, som sköter sådana här avgöranden, konstaterar att han riskerar att manipulera sin omgivning men att det inte finns någon risk att han begår allvarliga brott.

Barnflickan Sara Svensson är redan fri sedan länge. 2010 flyttades hon från sluten till öppen vård och året därpå släpptes hon utan några restriktioner.

Efter reklamen visas:
Knutbypastorerna inför rätta
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons