Annons

Advokaten efter domen: ”Han är otroligt besviken”

ASAP Rocky och de två andra medåtalade döms för misshandel av en 19-årig man på Apelbergsgatan i centrala Stockholm.
ASAP Rocky och de två andra medåtalade döms för misshandel av en 19-årig man på Apelbergsgatan i centrala Stockholm. Foto: Karin Wesslén/TT, Pontus Orre/Aftonbladet/TT, SNORLAX/MEGA/TT

Världsartisten ASAP Rocky och två personer i hans sällskap får villkorlig dom av Stockholms tingsrätt. Rätten anser att det rört sig om misshandel och inte nödvärn.

– Vi snubblade på målsnöret, säger ASAP Rockys advokat Slobodan Jovicic.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Chefsrådmannen Per Lennerbrant, rättens ordförande.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 3

Slobodan Jovicic, ASAP Rockys advokat.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 2 av 3

Platsen för bråket.

Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TT Bild 3 av 3

”Tingsrätten anser att det är bevisat att de tilltalade misshandlat målsäganden med slag och sparkar när han låg ned. Artisten har därutöver kastat målsäganden till marken och stampat honom på armen”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Enligt domen är det inte klarlagt att de tre männen använde glasflaskor vid misshandeln.

Domstolen anser att det visserligen är bevisat att 19-åringen fick skärskador under bråket, men menar att det inte går att fastställa hur skadorna uppstod och vem som orsakade dem.

– Vi väger också in att man varken hittat DNA eller fingeravtryck på flaskhalsen som hittades på platsen, säger rättens ordförande Per Lennerbrant.

ASAP Rockys advokat Slobodan Jovicic säger att han är besviken.

– Givetvis är Rakim Mayers otroligt besviken över att invändningen om att livvakten var utsatt för en attack inte har accepterats.

Till SvD utvecklar han sin syn på domen:

– Det känns som att vi snubblade på målsnöret. Vi fick bort flaskan, samförståndet och skärskadorna. Men samtidigt ansåg tingsrätten att det inte gick att bevisa att de inte var attackerade.

Annons
Annons

Chefsrådmannen Per Lennerbrant, rättens ordförande.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 2

Slobodan Jovicic, ASAP Rockys advokat.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 2 av 2
Chefsrådmannen Per Lennerbrant, rättens ordförande.
Chefsrådmannen Per Lennerbrant, rättens ordförande. Foto: Anders Wiklund/TT

Rättens ordförande Per Lennerbrant säger att det i själva stunden innan ASAP Rocky drog ner målsägaren i marken inte förelåg någon nödvärnssituation. Hur ser du på det?

– Jo, men vår uppfattning är att det utlöstes av att de höll på att attackera hans (ASAP Rockys, reds amn) livvakt.

Jag vet att han kommer tillbaka. Till hundra procent.

Jovicic säger att han själv gärna överklagar domen, men att det är upp till ASAP Rocky att bestämma det. Han har inte hunnit prata med artisten själv än.

– Det händer inte alltför sällan att jag får framgångar i hovrätten, så jag anser att chanserna är goda. Men det är något som han måste pröva mot hans ork och energi. I synnerhet det här livet som vi har levt de senaste månaderna.

Slobodan Jovicic, ASAP Rockys advokat.
Slobodan Jovicic, ASAP Rockys advokat. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enligt Slobodan Jovicic är ASAP Rocky inte intresserad av något skadestånd vid en eventuellt överklagad dom.

– Min klient har framfört att han varken har varit intresserad av ersättning för försvarare eller skadestånd. Det enda viktiga för honom har varit att få sin röst hörd.

Annons
Annons

Platsen för bråket.

Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TT Bild 1 av 1

ASAP Rocky kommer att återvända till Sverige vid något tillfälle, berättar Jovicic.

– Jag vet att han kommer tillbaka. Till hundra procent.

Målsäganden får skadestånd för kränkning och sveda och värk, men med lägre belopp än han begärt, enligt tingsrätten. 19-åringen hade begärt ett skadestånd på närmare 140 000 kronor, men domen slår fast att skadeståndet landar på 12 500 kronor – ett belopp som ska delas solidariskt mellan de tre dömda.

Tingsrätten anser att straffet motsvarar två månaders fängelse. Men eftersom de tre männen inte är straffade tidigare och inte bedöms riskera att återfalla i brottslighet blir straffet i stället villkorlig dom.

Påföljden innebär att om någon av de tre dömda skulle begå ytterligare ett liknande brott i Sverige under en period på två år så kan de få ett hårdare straff, berättar försvarsadvokaten Ulrika Borg. De behöver inte återvända till Sverige.

– Det är avslutat nu. Om de skulle begå ett brott i USA skulle Sverige inte agera, men kanske att en amerikanska domstol skulle ha med den svenska domen i en bedömning, säger hon till SvD.

Eftersom männen suttit häktade i en månad behöver de inte betala några böter.

Platsen för bråket.
Platsen för bråket. Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TT

Fallet har väckt stor uppmärksamhet internationellt. Den amerikanske hiphopartisten och två av hans vänner åtalades den 25 juli för misshandel efter en incident i centrala Stockholm den 30 juni. De misstänks ha slagit och sparkat en 19-årig man på Apelbergsgatan.

ASAP Rocky och hans två vänner greps två dagar senare, efter att rapparen genomfört en spelning på Smashfestivalen på Stockholms stadion.

Åklagare Daniel Suneson yrkade på sex månaders fängelse, de tilltalade nekade till brott.

Rättegången hölls mellan den 30 juli och den 2 augusti i Stockholms tingsrätts säkerhetssal. På den sista dagen släpptes de tre misstänkta männen på fri fot. De reste kort därefter till USA i ett privatplan.

Efter reklamen visas:
Tingsrätten enig i sin dom mot ASAP Rocky
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons