Annons

ASAP:s advokat: Farligt när domstolar söker sanning

ASAP Rockys advokat,  Slobodan Jovicic.
ASAP Rockys advokat, Slobodan Jovicic. Foto: Adam Wrafter

Slobodan Jovicic visste knappt någonting om brottmål innan han var 30 år. I dag är han en av Stockholms mest begärda advokater, som försvarat flera utpekade gängledare.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Inom juridiken handlar det om bevisning. Resten lämnar vi därhän.”

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 2

Slobodan Jovicic

Foto: Adam Wrafter Bild 2 av 2

Han dundrar in på sitt kontor en kvart efter avtalad tid, iklädd mörkblå dubbelknäppt cardigan, vit skjorta utan slips och sköldpaddsmönstrade glasögon. Långt bakåtkammat hår och gråsprängt helskägg.

Kändisadvokaten, som Slobodan Jovicic kallas i kvällspressen, pratar engelska i telefon med hiphopartisten ASAP Rockys manager. Han har precis blivit inkopplad i fallet och kommer från ett häktesbesök hos amerikanen, som misstänks för en misshandel i Stockholm den 30 juni. Senast på fredag ska åklagaren fatta beslut om att väcka åtal eller begära omhäktning.

– Jag är glad för förtroendet. Sakfrågan är av relativt enkel natur, men det som skiljer målet är allt runtomkring, säger han.

På väggen hänger ett avskalat fotokonstverk av Blaise Reuterswärd. Fönstren på toppvåningen i sekelskifteshuset vetter mot Kungsholmstorg, i samma hus sitter advokaterna Leif Silbersky och Thomas Olsson.

42-årige Jovicic har under senare år seglat upp som en av Sveriges mest framstående brottmålsadvokater. Han har fått utpekade gängmedlemmar friade från dödsskjutningar och grova brott och i höst sitter han bredvid Alexander Ernstberger, som är åtalad för grovt mutbrott i den omtalade Allrarättegången.

Annons
Annons

Hans vänner kallar honom ”Bobban”.

– Jag har inte behövt dela ut ett visitkort på tio år. Vissa har sagt ”jag vill ha den där juggen”, säger han.

Jag hade bara en vag idé om vad juridik var innan jag började.

Slobodan Jovicic har aldrig riktigt haft en plan. Han växte upp i Södertälje, föräldrarna kom till Sverige som arbetskraftsinvandrare inom industrin. Pappa fick senare jobb som journalist och mamma som lärare – vilket de arbetade med i Serbien.

I skolan fick Jovicic höga betyg utan att anstränga sig särskilt mycket. Vad han skulle göra med dem visste han inte. Efter gymnasiet började han läsa medicin i Belgrad, men tröttnade på det och flyttade hem till Sverige igen. Han hoppade på juristlinjen på Stockholms universitet.

– Jag hade bara en vag idé om vad juridik var innan jag började. Först trivdes jag inte på utbildningen, så jag började läsa ekonomi parallellt och hade seriösa tankar om att byta.

Men under ett sommarvikariat på en juristbyrå upptäcktes han av den kände advokaten Ola Salomonsson. Han anställde den då 28-årige Jovicic, som på den tiden knappt visste någonting om brottmål.

Efter det tog karriären snabbt fart. Slobodan Jovicic har i dag varit försvarare i ett stort antal grövre brottmål som mord. Ofta har det handlat om misstänkt gängkriminalitet.

Ett exempel är ett mordförsök 2016 kopplat till en konflikt mellan gäng i Östberga och Bredäng i Stockholm. En bil prejade ner en annan bil i ett dike i Enskede och besköt den med automateld. Offren – en utpekad gängledare och hans flickvän – överlevde mirakulöst.

Annons
Annons

”Inom juridiken handlar det om bevisning. Resten lämnar vi därhän.”

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 1

En man dömdes för mordförsök eftersom han senare sågs på övervakningskameror och polisen hittade en tröja med tändsatspartiklar och hans dna på. Mannen erkände att han satt i bilen men inte att han avlossat ett vapen.

”Inom juridiken handlar det om bevisning. Resten lämnar vi därhän.”
”Inom juridiken handlar det om bevisning. Resten lämnar vi därhän.” Foto: Adam Wrafter

Slobodan Jovicic tog över fallet i hovrätten och hittade nya vittnen som sade att de inte kunde avgöra om den dömde sköt mot bilen. Han ordnade också ett nytt forensikeruttalande om att det trots tändsatspartiklar inte gick att säga att personen var en av skyttarna eftersom spåren bara fanns på ärmen och inte hela tröjan.

Mannen var bara åtalad för mordförsök, och inte medhjälp till brottet, så hovrätten friade honom helt.

Fallet väcker en klassisk fråga för advokater: hur förhåller man sig till att ha fått eventuellt grova våldsbrottslingar frikända?

– I min värld är det en fråga som man hanterar första dagen på jobbet. Sedan lämnar man det. Inom juridiken handlar det om bevisning. Resten lämnar vi därhän.

Slobodan Jovicic har varit med i nästan varje rättegång kopplad till Östberga-Bredäng-konflikten, som involverar flera mord och mordförsök. Ärendena har väckt frågor om bevisbördan eftersom många åtalade har frikänts. Polisen har sagt till DN att beviskraven är för höga och vissa åklagare att domstolarna slutat söka sanningen. Jovicic är kritisk.

Annons
Annons

Slobodan Jovicic

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 1

– Det farligaste som finns är om domstolar börjar söka sanning. Sanningen är svår att finna och kan ha olika sidor. Din sanning är inte nödvändigtvis min. En domstol kan inte döma någon för att polisen tror att de har rätt person, det vill säga det polisen tror är sanningen.

Måste en skicklig advokat vara relativist?

– Det underlättar ju.

Livet utanför jobbet passar in i bilden av en framgångsrik advokat. Slobodan Jovicic bor på Östermalm, äger en Rolex och kör en BMW. Gillar italienskt mode, tränar mycket och sysslar med jakt.

Slobodan Jovicic
Slobodan Jovicic Foto: Adam Wrafter

Slobodan Jovicic pratar lugnt och säkert om brottsfall och juridik, men när han får frågor om sitt privatliv blir han generad. När SvD:s Adam Wrafter ska fotografera honom säger han att han är ”extremt obekväm” i situationen.

Vad tänker du om bilden av dig, som försvarar utpekade gängkriminella?

– Det här är mitt arbete. Sådana ärenden är en del av min arbetsbeskrivning.

Men som människa?

– Jag skulle kunna gå i en fälla nu och börja försvara mig. Men jag kanske inte har bottnat i frågans betydelse. Som människa kan jag förstå att min omgivning ser mig som en person i den miljön. Men man får inte sätta likhetstecken mellan mig som person och mitt arbete, säger Jovicic.

Vad driver Slobodan Jovicic till att arbeta 60 timmar i veckan? Han ger inget rakt svar, utan pratar om att han älskar sitt jobb och är målinriktad.

– Jag ställer oerhörda krav på mig själv. Jag ser mina domar som inte bara en uppskattning för min skicklighet, men också som en bekräftelse på att jag gör något rätt.

Vad tänker du om dagens brottslighet?

– Jag är jätteorolig och nedstämd. Tillgången till tunga vapen är stor och de verkar användas för småsaker.

Hur tror du att samhället kan vända utvecklingen?

– Det handlar om utanförskap. Många börjar tidigt och har noll konsekvensanalys och saknar idéer för hur man kan leva ett liv. Den enda lösningen jag kan se är att ge dessa personer alternativ. I hemmet, skolan och idrotten. Inte genom att ändra i den juridiska processen, säger han och syftar på förslag om kronvittnen och polisens tankar om sänkta beviskrav.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons