Annons

ASMR – nya ljudfenomenet förvånar forskare

Över 22 000 följer när ASMR-stjärnan Josefin borstar hår eller äter chips på Youtube.
Över 22 000 följer när ASMR-stjärnan Josefin borstar hår eller äter chips på Youtube. Foto: Josefin ASMR

ASMR-kittlet har exploderat på Youtube. Naglar som drar längs taggarna på en kam, läppar som smackar och någon som viskar ”du förtjänar det bästa”. Ljudfenomenets effekter förvånar forskare.

Under strecket
Publicerad

Josefins mest populära videor är när hon låtsas vara exempelvis läkare eller storasyster. ”Man gillar att bli sedd, nådd och att någon uppskattar och säger fina saker till en”, säger hon.

Foto: Josefin ASMRBild 1 av 4
Foto: Josefin ASMRBild 2 av 4
Foto: Josefin ASMRBild 3 av 4

Josefins och andras ASMR har samma stressreducerande effekt som musik och mindfulness, säger forskaren Giulia Peoira.

Foto: Josefin ASMR och University of SheffieldBild 4 av 4

Sedan ljudkänsliga personer över hela världen börjat prata om termen Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR) har fenomenet exploderat. Beteckningen beskriver en speciell känsla som vissa – men inte alla – upplever när de lyssnar på vissa typer av ljud. Det kan vara allt från prassel med en plastpåse till tuggandet av saltgurka eller kanske det mest vanliga: någon som viskar positiva affirmationer om hur fantastisk du är.

Härligt, lugnande och ångestdämpande för vissa. Oerhört provocerande, tycker andra.

Störst är fenomenet på Youtube där det finns över 15 miljoner videor i ämnet. Vissa har setts över 30 miljoner gånger.

– De som inte själva upplever det har svårt att förstå och tycker att det är konstigt. Men det finns på riktigt, som en nästan hypnotisk, kittlande känsla som kommer i vågor längs hårbotten och ryggraden, säger psykologen Giulia Poerio vid universitetet i den brittiska staden Sheffield.

De som upplever ASMR minskar sin hjärtfrekvens med i genomsnitt 3,14 slag i minuten jämfört med dem som inte upplever det.

Annons
Annons

Josefins mest populära videor är när hon låtsas vara exempelvis läkare eller storasyster. ”Man gillar att bli sedd, nådd och att någon uppskattar och säger fina saker till en”, säger hon.

Foto: Josefin ASMRBild 1 av 1

Hon är en av de första som faktiskt forskat på fenomenet. I fjol publicerades det första experimentet där fysiologiska förändringar hos personer som tittat på både ASMR och kontrollvideor studerades.

– Den visade att de som upplever ASMR minskar sin hjärtfrekvens med i genomsnitt 3,14 slag i minuten jämfört med dem som inte upplever det, säger Giulia Poerio.

Personerna som kände ASMR-kittlet svettades också mer efter att ha sett på videorna vilket förvånade forskarna.

– Vi trodde att det skulle vara tvärtom. Men det visar att det inte bara är avslappnande utan en mer komplex upplevelse – något euforiskt och upphetsande.

Fast det handlar absolut inte om något sexuellt, tillägger hon. När personerna i undersökningen fick svara på om de kände en sexuell känsla efter att ha sett ASMR blev svaret tydligt nej.

Josefins mest populära videor är när hon låtsas vara exempelvis läkare eller storasyster. ”Man gillar att bli sedd, nådd och att någon uppskattar och säger fina saker till en”, säger hon.
Josefins mest populära videor är när hon låtsas vara exempelvis läkare eller storasyster. ”Man gillar att bli sedd, nådd och att någon uppskattar och säger fina saker till en”, säger hon. Foto: Josefin ASMR

Sveriges största ASMR-stjärna Josefin instämmer:

– Man blir avslappnad i stället för upphetsad. Har man inte den kunskapen blir det självklart svårt att förstå sig på fenomenet, säger hon.

Josefin, som inte vill medverka med efternamn, fick upp ögonen för ASMR av en ren slump för flera år sedan när hon led av psykisk ohälsa och låg vaken och vred och vände på sig av oro om nätterna.

– När jag först klickade in på videon fattade jag ingenting men sen insåg jag att jag blev avslappnad av de här konstiga ljuden.

Annons
Annons

Därefter var hon helt fast och började lyssna och titta på videorna varje dag under ett och ett halvt års tid innan hon själv satte sig bakom kameran. I dag har hon över 22 000 följare på Youtube och har släppt världens första ASMR-ljudbok.

– Jag jobbar heltid med det här nu. Det tar nästan en hel dag att spela in en video, jag skriver manus och ritar bilder och redigerar. När jag gör rollspel måste jag ofta göra omtagningar också, säger hon.

Det är också just den typen av video – när hon låtsas vara exempelvis läkare eller storasyster – som får allra flest visningar.

– Jag tror att det handlar om det kognitiva. I de videorna har jag nästan som en konversation med personen som tittar och ställer direkta frågor. Man gillar att bli sedd, nådd och att någon uppskattar och säger fina saker till en, säger hon.

Enligt Josefin boomade ASMR- rörelsen rejält under hösten 2018, i alla fall i Sverige. Hon tror att ökningen beror på att allt fler får upp ögonen för fenomenet och att det inte längre anses vara lika pinsamt och flummigt som för bara något år sedan. Nu märker man att det faktiskt hjälper människor med både ångest och oro, säger hon.

– Men det handlar också om den tiden vi lever i när det gäller stress och sömnsvårigheter. För mig är det helt overkligt när jag får kommentarer från en 12-åring som skriver att hon inte kan sova på grund av stress, men att ASMR hjälpt henne. Det gör ont i mig samtidigt som det verkligen visar behovet.

Annons
Annons
Foto: Josefin ASMRBild 1 av 3
Foto: Josefin ASMRBild 2 av 3

Josefins och andras ASMR har samma stressreducerande effekt som musik och mindfulness, säger forskaren Giulia Peoira.

Foto: Josefin ASMR och University of SheffieldBild 3 av 3
1/2
Foto: Josefin ASMR
2/2
Foto: Josefin ASMR

I ett annat ASMR- experiment som bland andra Giulia Poeiro står bakom fick över 1 000 deltagare titta på ett urval av videoklipp och därefter ange hur ofta de upplevde ”rysningarna”, samt vad de kände efter varje video.

– Det bevisade att de som upplever ASMR känner sig mycket lugnare efter att ha sett på sådana videos. Här fick vi också beskrivet för oss exakt vad de kände och de flesta beskrev exakt samma sak.

Men varför upplever vissa den kittlande känslan – och andra inte?

De flesta säger att upplevelsen är som intensivast de första gångerna.

– Det finns studier som tyder på att det handlar om neurologiska skillnader och att de som upplever ASMR är mer empatiska. Men vi har inga bevis så det får blir nästa forskningsområde, säger Giulia Peoira.

Att få vara en av de lyckligt lottade som får uppleva ASMR kan dessutom vara tidsbegränsat. Poeiro berättar att det finns något som kallas ”ASMR- immunitet”, som man kan få om man sett på allt för många videor.

– De flesta säger att upplevelsen är som intensivast de första gångerna. Sedan börjar man gradvis att bli immun. Det ska också bli intressant att forska vidare på.

Josefins och andras ASMR har samma stressreducerande effekt som musik och mindfulness, säger forskaren Giulia Peoira.
Josefins och andras ASMR har samma stressreducerande effekt som musik och mindfulness, säger forskaren Giulia Peoira. Foto: Josefin ASMR och University of Sheffield
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons