Annons

Charlotta Buxton:Assange en pinsamhet ända sedan han flydde

Det här har britterna väntat på i sju år. Wikileaks grundare Julian Assange har varit en pinsamhet ända sedan han flydde till Ecuadors ambassad 2012. Nu är det upp till Storbritanniens domstolar att avgöra vad som händer härnäst.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Lefteris Pitarakis/AP Bild 1 av 1
Foto: Lefteris Pitarakis/AP Bild 1 av 1
Foto: Lefteris Pitarakis/AP

LONDON För sju år sedan var Julian Assange ännu en hjälte. Hans välbärgade vänner inom överklassen betalade borgen då han greps för att utlämnas till Sverige. Då beslutet om utlämningen kom 2012 flydde Assange till Ecuadors ambassad. Där har han suttit sedan dess – och blivit en allt större sten i skon för både britterna och för Ecuador. Bara polisbevakningen av ambassaden har kostat Storbritannien 120 miljoner kronor.

Assange vann hjältestatus och global uppmärksamhet för snart ett decennium sedan – när hans visselblåsarorganisation Wikileaks publicerade läckta videor, dokument och diplomatpost som bland annat avslöjade hur USA:s militär begick övergrepp i Irak och Afghanistan. 2016 släppte Wikileaks även en stor mängd mejl som stulits från Demokraterna och som drabbade kandidaten Hillary Clinton inför det amerikanska presidentvalet.

Annons
Annons

Men många av Julian Assanges brittiska vänner har numera vänt honom ryggen. Societetslejonet Jemima Khan donerade en stor summa pengar för att hjälpa honom med borgen. Hon säger nu att Assange i hennes ögon har förvandlats från en slags ”Jason Bourne”-karaktär till en australisk motsvarighet till scientologirörelsens grundare L Ron Hubbard.

Assange har under sin tid i ambassaden fortsatt att blanda sig i politiken.

Under åren i ambassaden har tabloiderna gottat sig i att den före detta Baywatchstjärnan och djurrättskämpen Pamela Anderson regelbundet besökt Julian Assange. På onsdagen meddelade Wikileaks att utpressare hotat att sälja detaljer om Assanges sexliv på ambassaden.

Men trots farsen har Assange varit inblandad i de två största politiska händelserna i Storbritannien och USA under de senaste åren – brexit och det amerikanska presidentvalet. Den förra Ukip-ledaren Nigel Farage besökte också ambassaden och Assange uppges ha varit en person av intresse i Mueller-utredningen om rysk inblandning i presidentvalet i USA. Trumps före detta kampanjchef, den numera brottsdömda Paul Manafort, uppges också ha besökt Assange.

Julian Assange har under sin tid i ambassaden fortsatt att blanda sig i politiken, trots att han flera gånger blivit tillsagd att inte göra det. Efter nervgiftattacken i Storbritannien i fjol ifrågasatte han britternas påståenden om att Ryssland låg bakom attacken. Då begränsade Ecuador hans tillgång till nätet.

Både Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt och landets inrikesminister Sajid Javid tackade Ecuador för samarbetet kring gripandet av Assange. På Twitter skriver Hunt att Assange ”inte är någon hjälte” och att ”ingen står över lagen”.

Gripandet skedde efter utförliga diskussioner mellan Storbritannien och Ecuador. Enligt utrikesministeriet är det upp till de brittiska domstolarna att besluta vad som händer nu.

Londonpolisen uppger att Julian Assange gripits både för att han brutit mot borgen och för att USA begärt att han utlämnas.

Enligt advokaten David Allen Green kan det innebära ett dilemma för den brittiska domstol som har hand om fallet, om också Sverige begär att Assange utlämnas. Det är då möjligt att han utlämnas först till Sverige och sedan till USA, eller vice versa, skriver Allen Green på Twitter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons