Annons

Assange frias inte – beslut om häktning står kvar

I dag beslöt en brittisk domstol att avslå en begäran från Wikileaksgrundaren Julian Assange om att häva det häktningsbeslut som finns mot honom.

Under strecket
SvD
Uppdaterad
Publicerad

Julian Assange

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP Bild 1 av 1

Julian Assange

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP Bild 1 av 1
Julian Assange
Julian Assange Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Häktningsbeslutet mot Wikileaksgrundaren Julian Assange hävs inte, rapporterar Reuters. En domstol i London tog ställning till om en fem år gammal arresteringsorder mot Assange skulle upphävas. Assanges advokater hävdade att den spelat ut som roll eftersom den svenska sexbrottsutredningen är nedlagt. Men åklagarsidan hävdade att Assange inte skulle belönas för att han avvikit från en tillfällig frigivning.

Domaren Emma Arbuthnot gick på åklagarens argument om att Assange inte ska belönas för att ha avvikit från polisen medan han var misstänkt.

Ett av skälen att häva häktningen som Assange och hans advokater anförde var är att den nästan sex år långa ambassadvistelsen haft en negativ effekt på Assanges psykiska och fysiska hälsa. Efter att ha genomfört en omfattande läkarundersökning tidigare i år skrev läkaren Sondra Crosby och psykologen Brock Chisholm att Assange "inte har haft tillgång till solljus, lämplig ventilation eller kunnat vara utomhus på över fem och ett halvt år", och att hans fortsatta isolering är en "klar kränkning av hans mänskliga rätt till vård".

I maj förra året lade Sverige ned brottsutredningen mot Assange, men brittisk polis har tidigare sagt att man ändå kommer att gripa honom för att han brutit mot villkoren för sin borgen.

Tidigare i år beviljade Ecuador Julian Assange medborgarskap, och begärde att han skulle tilldelas diplomatstatus så att han kan lämna ambassaden utan att riskera att gripas. Men den brittiska regeringen avslog begäran, och sade i ett uttalande att "Ecuador vet att vägen för att lösa Assanges problem är att han lämnar ambassaden och möter rättvisan", skriver nyhetsbyrån AFP.

Assange har inneburit en "hel del besvär" för Ecuadors regering, medgav president Lenín Moreno i en tv-intervju i slutet av januari. Han beskrev då Assange som ett "ärvt problem", eftersom det var den tidigare regeringen, ledd av president Rafael Correas, som beviljade Assange asyl i landet.

Utöver de numera nedlagda svenska brottsmisstankarna så finns risken att USA kräver Assange utlämnad för misstänkta brott i samband med Wikileaks publiceringar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons