Annons

USA: ”Julian Assange riskerar fem års fängelse”

Våldtäktsutredningen mot Julian Assange kan återupptas, meddelar Åklagarmyndigheten. Beskedet kommer efter att Wikileaks-grundaren gripits i London och förts från Ecuadors ambassad. Han har gripits bland annat på begäran av USA, där han uppges riskera max fem års fängelse, enligt amerikanska myndigheter.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Victoria Jones/AP

Här förs en protesterande Assange ut från Ecuadors ambassad.

Foto: Ruptly

Julian Assange.

Foto: Frank Augstein/AP
Efter reklamen visas:
Här är turerna i fallet Julian Assange

Vid 15-tiden vid svensk tid kom ett första uttalandet från amerikanskt håll om gripandet av Assange.

Om Julian Assange utlämnas till USA riskerar han max fem års fängelse för dataintrång, meddelar USA:s justitiedepartement, rapporterar Reuters.

Polisbussar från The Metropolitan Police körde upp framför Ecuadors ambassad i London på torsdagen och strax efter spreds en kort film som visade hur en skäggig Julian Assange släpades ut från ambassaden dit han tog sin tillflykt 2012.

Metropolitan Police i London uppger att polisen släpptes in på ambassaden efter att Ecuador beslutat att återkalla Assanges asyl, enligt ett uttalande från polisen.

Assange greps för att inte ha inställt sig i en domstol för flera år sedan. Senare på torsdagen meddelade en brittisk domare att Assange gjort sig skyldig till brott mot villkoren i borgen. Straffet – som är max ett års fängelse – är ännu inte fastställt.

Assange har även gripits ”på begäran av amerikanska myndigheter”. Jen Robinson, en av Assanges advokater, skriver på Twitter att begäran från USA utfärdades 2017. Det amerikanska justitiedepartementet uppger att Assange misstänks ha uppmanat visselblåsaren Chelsea Manning utföra dataintrång.

Annons
Annons
Foto: Victoria Jones/AP

Här förs en protesterande Assange ut från Ecuadors ambassad.

Foto: Ruptly

Julian Assange.

Foto: Frank Augstein/AP

USA:s dåvarande justitieminister Jeff Sessions sa 2017 att det var ”prioriterat” att få Assange gripen. I november 2018 framkom att USA:s justitiedepartement i hemlighet skickat in konkreta misstankar om brott mot Assange till en domstol i USA. Brotten ska ha samband med Wikileaks publicering av hemligstämplad information.

Per E Samuelson, en av Assanges svenska advokater, menar att brottet ifråga – alltså brott mot borgen – är ett ett bagatellartat brott.

– Nu kommer sanningens minut. I USA riskerar han ett mycket långt fängelsestraff för sitt arbete som journalist. Julian Assange anser att han är hemligt åtalad, säger Per E Samuelson.

Relationen mellan Ecuadors regering och Assange har försämrats den senaste tiden. Landets president Lenin Moreno uppger att Assanges asyl drogs tillbaka för att Wikileaks-grundaren upprepade gånger brutit mot internationella konventioner. Enligt AFP har Ecuador även dragit tillbaka Assanges ecuadorianska medborgarskap.

Wikileaks skriver på Twitter att Ecuador ”olagligt har avslutat Assanges politiska asyl” och att det är ett brott mot internationella lagar.

1/3
Foto: Victoria Jones/AP
2/3

Här förs en protesterande Assange ut från Ecuadors ambassad.

Foto: Ruptly
3/3

Julian Assange.

Foto: Frank Augstein/AP

Julian Assange var 2010–2017 misstänkt för bland annat våldtäkt i Sverige, och slogs i flera rättsliga instanser i Storbritannien för att slippa utlämnas. När han förlorade i högsta instansen sökte han sig till Ecuadors ambassad i London. Han har befunnit sig på ambassaden sedan 2012, då han fick asyl.

Annons
Annons

Kommer så klart som en chock för min klient

I maj 2017 lades den svenska utredningen ner, eftersom ”det inte finns anledning att tro att beslutet att överlämna honom till Sverige kan verkställas inom överskådlig tid”. Nu meddelar Åklagarmyndigheten att man öppnar för att ta upp ärendet igen.

– Det här är nyheter för oss också, så vi har inte hunnit ta ställning till de uppgifter som nu finns. Vi vet inte heller varför han är gripen. Vi följer utvecklingen, säger chefsåklagare Ingrid Isgren i ett pressmeddelande.

Misstankarna om våldtäkt preskriberas i augusti 2020. Advokat Elisabeth Massi Fritz företräder kvinnan som Assange misstänktes ha våldtagit.

– Att det vi har väntat och hoppats på i snart sju års tid nu händer kommer så klart som en chock för min klient. Vi kommer göra allt vi kan för att åklagarna ska återuppta den svenska förundersökningen, säger hon till Expressen.

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt konstaterar i en kommentar till gripandet av Assange att Wikileaksgrundaren försökt ”undkomma rättvisan under en väldigt lång period” och att han anser att Ecuadors president har fattat ett modigt beslut.

Han säger också att Assange ”inte är någon hjälte”, rapporterar Reuters.

SvD har nyligen berättat att Assange vänt sig den svenska Högsta domstolen för att få ersättning för de miljontals kronor han lade på privata försvarare medan den svenska våldtäktsutredningen pågick. På grund av vad som kallats en lucka i lagen har Assange hittills inte fått ersättning för de privata försvararna.

Efter reklamen visas:
Ecuadors president om att Assange fått lämna ambassaden
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons