Annons

Assange kan utlämnas till USA före Sverige

Vad händer nu med Julian Assange – och vad talar för att USA får Wikileaksgrundaren utlämnad för misstänkt dataintrång? En viktig fråga kan gälla om dataintrång ska ses som ett ”politisk brott” eller inte, säger Mark Klamberg, docent i folkrätt.

Under strecket
Publicerad

Wikileaksgrundaren Julian Assange bars ut från Ecuadors ambassad i London och fördes i bil till en polisstation.

Foto: Victoria Jones/AP, @DailyDOOH/AP

Mark Klamberg, docent i folkrätt.

Foto: Nora Lorek/TT

Wikileaksgrundaren Julian Assange bars ut från Ecuadors ambassad i London och fördes i bil till en polisstation.

Foto: Victoria Jones/AP, @DailyDOOH/AP
Efter reklamen visas:
Här är turerna i fallet Julian Assange

Wikileaksgrundaren Julian Assange greps på torsdagen inne på Ecuadors ambassad i London. Han greps han för att ha brutit mot borgen.

Assange gick in på ambassaden 2012 och undkom på så sätt ett beslut i brittisk domstol om att han skulle överlämnas till Sverige, där han hade varit häktad i sin frånvaro för bland annat en misstänkt våldtäkt år 2010.

Julian Assange fördes på torsdagen efter gripandet till en polisstation i London. Det meddelades också att en begäran av amerikanska myndigheter, som vill ha Assange utlämnad, funnits med bakom gripandet.

I USA är Assange misstänkt för dataintrång, efter att Wikileaks publicerat uppgifter om USA:s militär som soldaten Bradley Manning, numera Chelsea Manning, har dömts för att ha läckt.

Wikileaksgrundaren Julian Assange bars ut från Ecuadors ambassad i London och fördes i bil till en polisstation.
Wikileaksgrundaren Julian Assange bars ut från Ecuadors ambassad i London och fördes i bil till en polisstation. Foto: Victoria Jones/AP, @DailyDOOH/AP
Annons
Annons

Mark Klamberg, docent i folkrätt.

Foto: Nora Lorek/TT

Om jag vore Assanges ombud skulle jag argumentera för att det är politiskt i sin karaktär, och att han inte kan utlämnas av det skälet.

Mark Klamberg, docent i folkrätt, tror att brottsrubriceringen kan få avgörande betydelse. De flesta länder har nämligen undantag i sina utlämningsavtal, som innebär att man inte lämnar ut personer som misstänks för så kallat politiska brott som till exempel spionage.

– Därför är det intressant att USA begär honom utlämnad för dataintrång. Vid första anblick är inte det ett politiskt brott, det handlar bara om att någon brutit sig in i en dator. Om jag vore Assanges ombud skulle jag argumentera för att det är politiskt i sin karaktär, och att han inte kan utlämnas av det skälet, säger Mark Klamberg.

Förundersökningen mot Assange i Sverige lades ner 2017, men kan nu komma att återupptas.

Om så sker och en svensk åklagare vill begära Assange utlämnad från Storbritannien måste hen först häkta Assange i hans utevaro, sedan utfärda en internationell arresteringsorder och begära honom överlämnad på nytt, enligt Karl Jigland på Åklagarmyndigheten.

Mark Klamberg, docent i folkrätt.
Mark Klamberg, docent i folkrätt. Foto: Nora Lorek/TT

Jag har svårt att uttala mig om hur brittiska domstolen skulle väga dataintrång mot våldtäkt.

Det kan i så fall bli så att Assange ändå kommer att lämnas ut till USA i stället för till Sverige. Enligt Mark Klamberg är en viktig faktor när en person begärs utlämnad av två länder vilket land som var först, och i det här fallet är det USA.

Annons
Annons

En annan faktor är vilket brott som räknas som allvarligast.

– Jag har svårt att uttala mig om hur brittiska domstolen skulle väga dataintrång mot våldtäkt. Jag vill inte göra en prognos, säger Mark Klamberg.

Innan Assange tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad bestred han Sveriges begäran om överlämnande upp till högsta instans i Storbritannien.

Om en ny begäran kommer in från Sverige har Assange möjlighet att överklaga på nytt. Vissa av argumenten som han tog upp 2012 kommer han att kunna använda igen, som att det gått lång tid och att ifrågasätta den svenska utredningen.

USA kan inte överlämna honom till Sverige utan Storbritanniens godkännande.

Men andra argument, som om det var rätt instans i Sverige som begärde honom utlämnad, kommer domstolen kunna avvisa med hänvisning till att den frågan redan har avgjorts, enligt Mark Klamberg.

Om Assange först utlämnas till USA, kan USA inte överlämna honom till Sverige utan Storbritanniens godkännande eftersom han misstänks för två olika brott i de olika länderna.

– I ett sådant fall måste man ha den första statens, i det här fallet Storbritanniens, godkännande för att han ska prövas för ett helt annat brott, säger Mark Klamberg.

– Man kan se det som att Storbritannien lånar ut honom till ett land, då kan inte det landet låna honom vidare hur som helst.

Efter reklamen visas:
Assanges advokat: "Ett farligt prejudikat"
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons