Annons

Assanges svenske vän: De har inga konkreta bevis alls

Efter 70 dygn i häkte närmar sig rättegången i Ecuador för den svenska programmeraren Ola Bini, vän till Julian Assange. Han anklagas för att ha hackat ett statligt telefonibolag och hotas av tre till fem år i fängelse – i ett fall som människorättsorganisationer och Bini själv dömer ut som politisk förföljelse.

Under strecket
SvD
Publicerad

Svensken Ola Bini, till vänster, riskerar tre till fem års fängelse i Ecuador.

Foto: Dolores Ochoa/AP

Ola Bini, till höger, anländer till en domstol i Quito den 1 augusti 2019.

Foto: Dolores Ochoa/AP

Svensken Ola Bini, till vänster, riskerar tre till fem års fängelse i Ecuador.

Foto: Dolores Ochoa/AP
Svensken Ola Bini, till vänster, riskerar tre till fem års fängelse i Ecuador.
Svensken Ola Bini, till vänster, riskerar tre till fem års fängelse i Ecuador. Foto: Dolores Ochoa/AP

QUITO, ECUADOR Den svenska programmeraren och personliga vännen till Julian Assange, Ola Bini, väntas inom kort bli ställd inför rätta i ett mål som döms ut som politiserat. Amnesty International och andra organisationer för mänskliga rättigheter har utfärdat varningar till Ecuadors regering om flera juridiska märkligheter i fallet.

Fallet om Bini startade den 11 april, samma dag som Wikileaksgrundaren Julian Assange kastades ut från Ecuadors ambassad i London där han haft asyl i flera år. Det skedde sedan Ecuadors inrikesminister, María Paula Romo, sagt på en presskonferens att medlemmar i Wikileaks som var nära vänner till Assange bodde i Ecuador, och att de påstods samarbeta med två ryska hackare.

I samma stund började problemen för Ola Bini, som bott i Ecuador sedan 2013.

Annons
Annons

I en intervju med SvD berättar Ola Bini om hur han greps på eftermiddagen den 11 april på flygplatsen i Ecuadors huvudstad Quito.

– De kom fram till mig och varken identifierade sig eller sade vilka de var. De sade att de hade order att hålla mig kvar och tog mig till ett kontor. Allt var bara förvirrande.

Ingen av dem som grep honom pratade engelska, än mindre svenska. Vid 23-tiden, åtta timmar efter att han gripits, anlände en åklagare till flygplatsen och försåg Ola Bini med handbojor. Han fick något uppläst för sig på spanska, utan en advokat närvarande, och blev därefter lämnad i baksätet på en polisbil i flera timmar under natten till den 12 april.

Tidigt på morgonen tog polisen Ola Bini till hans lägenhet i norra Quito, Ecuadors huvudstad.

– Men bara för att visa att de kunde bryta sig in i bostaden utan mitt tillstånd eller någon domstolsorder, säger Bini.

Han hamnade sedan på polisstationen i flera timmar. Först på morgonen därefter fick han tag i sin advokat och strax därefter anlände personal från Sveriges generalkonsulat i Ecuador.

Allting pekar på ett politiskt åtal av Ecuadors regering.

Efter 70 dygn i häkte beslutade en ecuadoriansk domstol att försätta Bini på fri fot, mot att han anmälde sig hos åklagarens kontor varje fredag. Hans pass är taget i beslag och ekonomiska medel frysta.

Enligt Binis advokat Carlos Soria är den villkorliga frigivningen ett tecken på att åklagarsidan saknar väsentliga bevis mot Bini. Soria har identidierat vad han menar är minst 65 felaktigheter i myndigheternas handläggning av fallet.

Annons
Annons

Ola Bini, till höger, anländer till en domstol i Quito den 1 augusti 2019.

Foto: Dolores Ochoa/AP

– Allting pekar på ett politiskt åtal av Ecuadors regering. Det handlar inte om fallet med hackerattacken mot datasystem, som det sades från början, säger Carlos Soria till SvD.

Ola Bini har tillbringat sommaren med att försöka förbereda sig på en kommande rättegång i ett åtal han är övertygad om är korrupt. Den 26 augusti släppte Amnesty International ett uttalande där Ecuadors president Lenin Moreno anklagas för ”brott mot mänskliga rättigheter och otillbörlig juridisk procedur” och kränkning av Ola Binis mänskliga rättigheter. Flera andra organisationer ger honom sitt stöd, inklusive Electronic Frontier Foundation (EFF) som drivs av två journalister, Danny O'Brien and Katitza Rodríguez.

– Vi är framför allt bekymrade över att anklagelserna mot Bini presenterades i form av en presskonferens, säger de i ett uttalande.

Ola Bini, till höger, anländer till en domstol i Quito den 1 augusti 2019.
Ola Bini, till höger, anländer till en domstol i Quito den 1 augusti 2019. Foto: Dolores Ochoa/AP

Exakt vad det är han anklagas för har Ola Bini ännu inte fått förklarat för sig, hävdar han. Ej heller på vilket sätt, eller om, hans koppling till Julian Assange spelar in. Åklagarsidan har inte officiellt kommenterat målet närmare.

I slutet av augusti ändrades dock åklagarnas brottsrubricering, strax innan utredningen förväntades vara klar. Den nya anklagelsen är olovlig tillgång till datasystem och telekommunikationssystem, som kan ge mellan tre och fem års fängelse vid fällande dom.

– Jag känner inte till någon förklaring. Ola och hans försvar spekulerar i att åklagaren inte har lyckats hitta något underlag över huvud taget för den första brottsrubriceringen. Och att genom att byta brottsrubricering tror åklagaren att han ska ha bättre möjligheter att hitta något, sade Ola Binis pappa Dag Gustafsson till TT i slutet av augusti.

Själv tror Ola Bini att den ecuadorianska staten egentligen inte har några bevis alls emot honom, utan att det i stället handlar om hans vänskap med Assange.

– De har inte hävdat något specifikt brott av det slag som inrikesministern och presidenten ljuger på tv om. De har inte ställt några frågor till mig alls ännu. Att de inte har några konkreta bevis alls visar att det här inte är ett vanligt juridiskt mål, det är politisk förföljelse, säger Ola Bini till SvD.

Lise Josefsen Hermann

Diego Cazar Baquero

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons