Annons

Åtal mot nazister – detta har de dömts för tidigare

Åtalet handlar om NMR:s demonstration under Bokmässan 2017.
Åtalet handlar om NMR:s demonstration under Bokmässan 2017. Foto: Adam Ihse/TT

16 NMR-demonstranter står åtalade för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp under en demonstration i Göteborg för två år sedan. De flesta av personerna är tidigare dömda och riskerar att återfalla i brott, enligt Kriminalvården.

Under strecket
Publicerad

NMR:s symbol tyrrunan.

Foto: Adam Ihse/TT

Demonstrationen ifråga ägde rum dem 30 september 2017, i samband med Bokmässan i Göteborg. På tisdagen startade huvudförhandlingen som väntas pågå till och med den 9 oktober. Flera av de åtalade NMR-demonstranterna tillhör toppskicket i Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Åtalet är unikt eftersom åklagaren anser att 15 av de åtalade personerna indirekt gjorde sig skyldiga till hets mot folkgrupp under demonstrationen.

Åtal om hets mot folkgrupp syftar vanligen på en specifik handling, exempelvis ett rasistiskt uttalande eller en nedvärderande publicering på internet. I det här fallet har åklagaren Jonas Martinsson i stället radat upp en rad omständigheter som han anser sammantaget gör att personerna gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp.

En av omständigheterna är att flera personer under demonstrationen visade upp den så kallade tyrrunan, NMR:s symbol. Vid tillfället ropade även flera personer ”Hell seger”, och höll upp plakat där bland annat judiska personer pekades ut som förbrytare.

Christer Mattsson, föreståndare vid Segerstedtinstitutet, säger att målet troligen kan bli ett fall för HD, och att det därigenom kan bli ett prejudikat för framtida rättsfall.

Annons
Annons

NMR:s symbol tyrrunan.

Foto: Adam Ihse/TT

– Om det blir en fällande dom så blir det svårare för NMR att demonstrera som de gör i dag. Om de frikänns så vet vi att de får göra så här enligt lagen, och det blir upp till lagstiftarna att agera eller inte, säger han.

NMR:s symbol tyrrunan.
NMR:s symbol tyrrunan. Foto: Adam Ihse/TT

Åtta av NMR-demonstranterna är även åtalade för våldsamt upplopp eftersom de ska ha attackerat poliser och journalister.

SvD har gått igenom de så kallade personutredningarna i målet. Dessa görs av Kriminalvården för att ta reda på vilka straff som är lämpliga.

Utredningarna visar att 11 av de 16 åtalade männen tidigare har dömts för brott. Det handlar bland annat om misshandel, vapenbrott, olaga hot, våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp.

Nästan samtliga av personerna bedöms ha en risk att fortsätta begå brott, anser Kriminalvården. Myndigheten skriver exempelvis så här om en av de åtalade, en 21-årig man:

”XX förekommer under åtta avsnitt i belastningsregistret, främst avseende våldsbrott (...) Under aktuell övervakning har det framkommit tydliga kriminella värderingar och en uppenbar våldsromantik.”

Bara en minoritet av männen säger sig ha anställningar eller andra fasta inkomster. Ingen av dem har akademisk utbildning. Christer Mattsson säger att tidigare studier visat att personer från vit makt-miljön ofta är lågutbildade.

Annons
Annons

– Den finns påståenden om att personer i vit makt-miljön är högutbildade, eller på något annat sätt välsituerade i samhället. Men i exempelvis en studie från norska säkerhetspolisen från i vintras ser vi att det finns en kraftig överrepresentation av individer med psykosocial ohälsa, arbetslöshet och låg utbildning.

Straffet för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp är böter eller fängelse i högst fyra år. Kriminalvården anser att de flesta av de åtalade personerna inte lämpar sig för frivården, alltså exempelvis samhällstjänst och skyddstillsyn, på grund av deras engagemang i vit makt-miljön.

Polisens utredning är på knappt 700 sidor, och består bland annat av ett stort antal filmklipp och stillbilder som använts för att identifiera männen.

Christer Mattsson säger att det är uppenbart att polisen i Göteborg haft en annan syn på NMR:s demonstrationer än exempelvis polisen i Bergslagen.

– NMR har haft liknande demonstrationer i Bergslagen, men där avstod polisen från att vidta de här åtgärderna. I Göteborg gick polisen ut på förhand och informerade om att vissa av demonstranternas symboler kunde vara brottsliga.

Även om NMR-demonstranterna fälls för hets mot folkgrupp innebär det inte att den så kallade tyrrunan i framtiden automatiskt kommer att ses som en symbol kopplad till hets mot folkgrupp. Annorlunda är det med hakkorset, som enligt rättspraxis ses som en allvarligare symbol.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons