Annons

Åtal väckt mot fem män efter dubbelmord

Polis och kriminaltekniker på brottsplatsen, efter att två svenskar skjutits ihjäl i en bil i Köpenhamnsförorten Herlev.
Polis och kriminaltekniker på brottsplatsen, efter att två svenskar skjutits ihjäl i en bil i Köpenhamnsförorten Herlev. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisutredningen har pågått i snart sex månader, men nu väcks åtal mot fem unga män från Stockholm efter det brutala dubbelmordet i Herlev, Danmark, i somras. De åtalade misstänks ingå i Rinkebynätverket ”Dödspatrullen”.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Polisen misstänker att gärningsmännen gillrade en fälla, och sedan gick till angrepp mot tre män som satt och väntade i en bil i Herlev utanför Köpenhamn.

Det var mitt på ljusa dagen den 25 juni 2019 när flera maskerade män hoppade ur sin bil och sköt med automatvapen mot offren.

En person överlevde medan två avled. En av männen som dödades var en av de mest tongivande i Rinkebynätverket ”Shottaz”, som i flera år legat i dödlig konflikt med nätverket som i medier kallas ”Dödspatrullen”.

Dubbelmordet i Danmark ses också som en uppgörelse i den pågående konflikten.

Nu åtalas fem svenskar i åldrarna 17 till 25, misstänkta för dubbelmordet. Samtliga kopplas till nätverket Dödspatrullen.

– Det finns bra bevisning i ärendet eftersom de misstänkta misslyckades med att bränna flyktbilen efter attacken, säger en poliskälla till SvD.

Männen som åtalas för mord- och mordförsök är mellan 17–25 år. Domstolsförhandlingarna inleds i danska Glostrup den 10 augusti, och åtalet är ännu inte offentligt.

Det finns flera bilder från brottsplatsen. Ett av fotona tros ha tagits av en av gärningsmännen. På fotot, som SvD tagit del av, ligger en skadad man intill en bil som beskjutits med flera skott.

Men gärningsmannen fångades också själv på fotot. En gestalt i grå adidasbyxor, som håller i ett automatvapen, speglas i billacken.

Enligt SvD:s uppgifter har minst två mord på svensk mark begåtts, som en hämnd efter dubbelmorden i Danmark. Morden är ännu olösta men räknas in i konflikten. Ett av morden är skjutningen på nyårsafton i Rinkeby där en 21-årig man avled.

”De fem åtalade gängmedlemmarna är alla misstänkta för att ha utfört morden som en del av en pågående konflikt mellan två svenska kriminella gäng”, skriver den danska polisen i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons